zondag 30 oktober 2016

Het bedrijfsleven gezien

Onlangs kwam een mij bekende naam opduiken. Ik heb ooit een keer een opdracht voor dat bedrijf gedaan. De naam zette mij aan het denken. Ik maakte er maar gelijk weer een testje van mijn geheugen van. Ik heb zoveel organisaties bezocht. Zo uit het blote hoofd in min of meer chronologische volgorde herinner ik me nog de volgende organisaties :
De Jong's Machinefabriek. Bank Giro Centrale, Beecham, Computercentrum ASB uitzendbureu, Faruna, Croon & co, FNV, Drost Beheer, ICS, ICC/BSO, Siemens AG, HoekLoos, Ferro, PUEM, Tefal, Rabobank computercentrum(2x), Modem Softwarediensten, Philips, Bührmann-Tetterode, Olivetti Nederland en Italië, Belastingdienst, Veenman, Mostert en de Winter, Mowi (D), Nationale Bomenbank, Heineken Nederland, Fiducia, Syntegra, Superbikes, KSI/Centric, Bibliotheken Flevoland.
Overal was het weer anders. Niet alleen de stand van zaken met betrekking tot de informatievoorziening, maar ook het werk en de bedrijfscultuur. Ik herinner me twee gevallen waarin het mij wat onduidelijk was voor wie ik werkte. In beide gevallen betrof het een adviestraject. Een daarvan betrof het selecteren van het beste standaard informatiesysteem voor de groensector, de andere had met de selectie van een erp-achtig systeem voor het tweewielerbedrijf te maken. Al die organisaties hebben me datgene gebracht waar ik op hoopte toen ik eind jaren 70 voor de detachering koos : veel afwisseling en  veel leuke mensen.
Het zijn niet alle organisaties waar ik binnen ben geweest. Er zijn ook nog organisaties die ik weliswaar geregeld bezocht, maar waarvoor ik nooit een interne opdracht heb gedaan. Bij die bedrijven waren medewerkers / collega's werkzaam, die ik ondersteuning verleende bij hun opdrachten en hun loopbaanontwikkeling. Dat was nadat ik van Advies en Management was overgestapt naar People- / fieldmanagement. Dat is dus een andere waslijst met namen. Die van door mij vanuit die functie bezochte organisaties. De eerste lijst is misschien niet volledig. Maar dat hoor ik dan wel van mensen die mij nog kennen.