zaterdag 8 oktober 2016

Veel Rutte appelen

Vandaag zijn we naar een boomgaard gereden, om daar wat fruit te plukken. Dit keer appelen en peren. Het was behoorlijk druk. Wij waren erg bescheiden met onze tasjes. Anderen kwamen met bolderwagens en ander rollend materieel, die afgeladen waren met zelf geplukt fruit. We kregen een lift op een treintje getrokken door een kleine trekker. Dat scheelde weer een stuk lopen.
Een van de medewerkers vertelde over de reden waarom er nog zoveel fruit hing. De kosten waren te hoog om het te laten plukken. Komt bij dat de opslag ook te duur geworden is. Voorheen sloeg men het fruit op totdat de markt aantrekkelijk wordt. Dat was meestal in het voorjaar. Maar sinds de boycot van Rusland zitten de telers met de gebakken peren en Rutte appelen. Er is veel minder vraag en een groot aanbod. Alles wat geplukt wordt moet direct de markt op.
In de boomgaard lag erg veel fruit op de grond weg te rotten. Het gevallen fruit (voor moes en sap) was spotgoedkoop, het geplukte kostte 25 cent / kilo. Op die manier proberen de telers toch nog wat terug te verdienen. In voorgaande jaren heb ik ook in andere boomgaarden veel fruit zien wegrotten. Ja, ja, we hebben die Russen  toch maar even flink te pakken.....