zondag 2 oktober 2016

Alles zelf controleren

Er was een tijd dat ik kon vertrouwen op de deskundigheid van mensen. Ik hoefde een loodgieter niet te vertellen hoe hij zijn werk moest doen. En ik hoefde het resultaat ook niet te controleren. Ik was vol vertrouwen over zowel de manier waarop het werk gedaan werd, als het resultaat.
Die tijd ligt inmiddels ver achter mij. Ik vertrouw geen enkele deskundige meer en ik moet zelf alles controleren. Een huisarts vroeg mij een keer nadat ik mijn fysieke klachten geuit had  : "Wat denkt u zelf dat het is?" Zonde van die fietstocht, maar het was gelukkig mooi weer.
Tegenwoordig word ik ook van alle kanten bedonderd. Dat was al decennia zo wat de politiek betreft. En ook dat verschijnsel is alleen maar erger geworden. Gelukkig kan ik zelf ook onderzoek doen, nadenken en controleren. Ik geef toe, de dames en heren politici kunnen zaken tamelijk zelfverzekerd en overtuigend brengen. De makke schapen onder ons geloven ze zonder meer. Bèèèh!
Maar wie goed oplet merkt dat veel dingen niet helemaal of helemaal niet kloppen. We worden geregeld voor de gek gehouden. Tenminste, iedereen die niet de moeite neemt zelf eens op onderzoek uit te gaan. Veel informatie wordt gemanipuleerd. Een kwestie van afstand nemen en de zaak kritisch bekijken.
Er is veel informatie beschikbaar. Vooral dankzij het www. Het komt mij vreemd over wanneer men uit al die informatie en beelden, alleen die data haalt die van pas komt. Met als resultaat een puzzel waarvan de stukjes op erg opvallend vreemde wijze geforceerd in elkaar gedrukt zijn. Een werkwijze die me aan kleine kinderen doet denken, die een puzzel in elkaar moeten zetten.
De media gebruiken ook terminologie die de werkelijke lading niet dekt. Zoals de termen 'Vluchtelingen' en 'Separatisten'. De laatsten zijn voor mij gewoon Oekraïners. Wie tegen iets is, krijgt een bedenkelijk stempel opgedrukt.
Het Oekraïense maffiavirus heeft Rutte inmiddels volledig in zijn greep.  Rutte weigert zich in te zetten voor de uitslag van het Oekraïne referendum, aldus officiële berichten uit het Belgische. Rutte vindt zijn eigen carrière in Brussel of elders bij 'bondgenoten', is veel belangrijker. Ordinaire minachting voor het volk. Dag democratie.
Ook in de reclamewereld worden volop leugens verspreid. De laatste tijd verschijnen onder reclamespotjes kleine lettertjes, die de beweringen van de zeer grote met de bijbehorende beelden moeten afzwakken. Zoals bij een wasmiddel : "Het getoonde resultaat is bijgewerkt. Een optimale verbetering treedt op na ongeveer 40 wasbeurten."
Zo zal het met het officiële nieuws ook wel zijn : "Het vertoonde is bijgewerkt. De waarheid komt over 10 jaar gedeeltelijk naar boven."