donderdag 2 oktober 2014

Toch maar Chinese koks

Wat iemand met een heldere geest al wist, dringt nu pas door tot de politiek en UWV ambtenarij : Hollandse koks kunnen niet Chinees koken.
Het besluit Chinese koks terug te sturen heeft een aantal restaurants de kop gekost. Nu draait men de maatregel weer terug! Wat een kortzichtig, geld verslindend beleid. Beleid; zitten daarin niet dezelfde letters als in het woord 'debiel'? De mevrouw van het UWV, Liesbeth van Amersfoort, die met dit plan kwam, is toevallig ook zo'n 'beleids'-medewerker. Ze heeft de kwestie laten onderzoeken door een extern bureau. En je weet hoe overheidsinstanties werken. Die nemen alleen bureaus in de arm, wier rapporten  'toevallig' telkens in het eigen straatje passen. Je hebt een, in dit geval dom, idee en dat laat je onderbouwen met een duur rapport om je idee te alten realiseren.
Ik weet zeker dat Liesbeth nog nooit een dagje in de keuken van een Chinees restaurant heeft doorgebracht. Een roos snijden uit een winterpeen moet in een paar minuten klaar zijn. Niet na een uur. De kunst van het wokken is vooral gelegen in ervaring. Probeer de temperatuur in de wok maar eens constant op de juiste hoogte te houden. Veel Chinese koks 'ruiken' dat het gerecht goed is. En dan nog de keukencultuur en organisatie. Dat is voor een Hollandse kok flink wennen en vergt erg veel inwerktijd. Vind maar eens koks die in potentie dit kunnen en daartoe bereid zijn.
Veel Chinese restaurants zijn er niet eens in geslaagd om een Hollandse kok op sollicitatiegesprek te krijgen. Misschien is het beter dat het UWV eerst Liesbeth wat cursussen laat volgen (ontslag hoeft niet per se) en notoire uitkeringstrekkers terugstuurt naar hun eigen land.