woensdag 22 oktober 2014

Nepveteranen


Er was eens een discussie wie onder de noemer 'veteranen' moesten vallen. De militairen die echt in oorlogsgebieden hadden geopereerd? De militairen die op schepen hebben gevaren die piraten moesten bestrijden? Ook al zijn ze nooit een piraat tegengekomen? Ook militairen met een functie veilig achter het bureau? Vallen voormalig dienstplichtigen die gedurende de Koude Oorlog aan hun verplichtingen hebben voldaan daar ook onder?
Er zijn mensen die zich zelf het predicaat 'veteraan' opspelden. Naast andere onderscheidingen van o.a. de korfbalclub, de wandelvereniging en het in de dumpzaak gekochte MLV speld. Ja, ze zijn er. En vergis je niet in het aantal van deze bedriegers.
onderscheidingen van pa
Als ik aan veteranen denk, dan denk ik automatisch aan mijn vader (foto), ooms en kennissen die in de oorlog gevochten hebben en/of krijgsgevangen zijn geweest. Ik denk niet aan de bemanning van een modern fregat, dat op een roeibootje met gesjeesde vissers gejaagd heeft. Dan waren de omstandigheden waarin wij, dienstplichtigen in het voormalige West Duitsland, moesten opereren toch een graadje of wat erger. Toen ging het niet alleen om de dreiging uit Oost Europa, maar ook vanuit de hoek van ultra linkse groeperingen, zoals de Baader Meinhof, een Duitse guerrillagroep die nergens voor terugdeinsde. Maar het ergste was natuurlijk het ontbreken van de CADI wagen. Dat was echt afzien!