donderdag 16 oktober 2014

Onlogische verkeerssituaties

Helaas zijn er veel situaties waarin het niet iedere verkeersdeelnemer duidelijk is hoe het ter plaatse met de voorrangsregels is gesteld. Sommige situaties leiden tot verwarring, andere zijn gewoon levensgevaarlijk.
In veel van die situaties worden basisregels geheel onnodig over boord gezet. Dan heeft bij voorbeeld recht doorgaand verkeer opeens geen voorrang op afslaand verkeer. Als alle wegebruikers dat in de gaten hebben, is er geen probleem. Maar de wegmarkering en/of borden zijn niet altijd correct aangebracht. Met gevolg dat bepaalde weggebruikers wel en andere niet kunnen zien, hoe het verkeer daar geregeld is.
Wat ik ook als lastig ervaar zijn zijstraten, die in mijn beleving over een stoep aangelegd zijn. Hier in Dronten zijn dat soort straten ook aanwezig. Zo op het oog gaat het grijze wegdek van rechts over in dat van de (rode) kruisende straat. Ter hoogte van de stoep gaat de grijze rijbaan omhoog (drempel). Het trottoir houdt op en men moet de zijstraat ogenschijnlijk oversteken zonder dat er sprake is van een af- en opstaprand. Omdat het verkeer van rechts voorrang wordt verleend, doe ik dat als nieuwe bewoner ook maar. Maar of dat de bedoeling is?