dinsdag 28 oktober 2014

Bij de tandarts -3-

Vanmorgen lag ik weer in de stoel met de spotlight op mijn gezicht gericht. Wat geeft zo'n lamp veel warmte af! Jammer dat het geen soort hoogtezon is. In de regel leef ik vrij ontspannen naar zo'n afspraak toe. Ik heb prima geslapen en maak me er vooraf niet druk over. En laten we eerlijk zijn : een half uurtje is zo voorbij. Daar laat ik mijn dag niet door verpesten. Ik ken mensen die zich al maanden van tevoren druk maken over zo'n bezoekje. Lijkt me erg sneu om een tandarts (of iemand anders) je leven zo te laten beheersen.
Ontspannen dus. Zo zit ik in de wachtkamer en lig ik in die stoel. Knap van mezelf, omdat ik vaak last heb van paniekaanvallen. Ik heb mezelf vaak helemaal onder controle, omdat ik de behandeling in mijn gedachte al meerdere keren ondergaan heb. Mijn geestelijke toestand herinnert me aan een spreuk die bij een tandarts in de behandelkamer hing : "Wie zichzelf beheerst, beheerst het allemaal".
Ik heb me zelf aangepraat, dat ik me niet moet verzetten tegen pijn. Dan wordt het alleen maar erger. Accepteren dus en ontspannen de behandeling ondergaan. Natuurlijk gebeurt het soms dat mij tijdens de behandeling het zweet uitbreekt en mijn hartslag flink toeneemt. Een paniekaanval. Maar dan haal ik diep adem en probeer me weer te ontspannen. Meestal lukt me dat wel.
Vaak denk ik dan aan de dingen die ik nog die dag wil doen of aan leuke momenten.  Niet al te leuk, want ik kan op zo'n moment niet uitbundig gaan liggen lachen. Ik kan me geestelijk vrij goed onttrekken aan onaangename situaties. Dat is erger of beter(?) geworden sinds het overlijden van mijn broer. Veel nare gebeurtenissen heb ik sindsdien in een roes meegemaakt. Alsof ik het van horen zeggen heb en er zelf niet bij geweest ben. Het kan ook een soort automatische zelfbescherming zijn. Ik heb er al eerder van gehoord. Van mensen die gemarteld of mishandeld werden. Soms gaat het zover, dat ze uit hun eigen lichaam treden. Lijkt me erg handig, kan ik tussentijds even boodschappen doen of de auto wassen, terwijl mijn lijf bij de tandarts in de stoel ligt.