zaterdag 4 oktober 2014

Leiden en 3 oktober -5 slot-


'n gewone loempia met veel taugé...
Waarom naar de Merenwijk? Decennia lang stond op de markt in Leiden op de Visbrug een loempiakraam. Hij was eigendom van een Chinees Indisch restaurant met de vreemde naam Akademeia  aan de Oude Rijn 15, waar mijn oma ooit gewerkt heeft.
Ze verkochten allerlei soorten loempia's (even naar beneden scrollen!), die stuk voor stuk heerlijk smaakten. Ze waren beroemd in Leiden en omstreken. Uiteraard waren ook de nasi en bami in de verkoop. We waren vooral dol op de kool-kip versie. Later schoof de kraam wat meer op richting de Donkersteeg (Hoogstraat) en werd een aanzienlijk grotere kraam in gebruik genomen. Maar de gemeente heeft de eigenaar, een meneer Fu, tegen betaling diens standplaats afgekocht. Net als die van de pinda- en de frietwagen. Vanwege het uitzicht voor de toeristen op de (Oude en Nieuwe) Rijn. Maar de toeristen hebben niet veel aan die lege plek, want die staat volgepropt met fietsen. Via Google had ik begrepen dat de kraam in de Merenwijk zou staan in het winkelcentrum De Kopermolen. Maar daar aangekomen, was geen kraam te bekennen. Eerder hadden we in het centrum van Leiden ook al onze ogen en neusgaten goed open gehouden, maar ook toen zonder resultaat.
Langegracht 69
Maar ondanks deze teleurstelling kijken we terug op een heel leuk bezoek aan Leiden op 3 oktober. We hebben erg genoten van een deels nostalgische dag. O ja, die datum 3 oktober refereert aan het bevrijden van de stad ten tijde van het (tweede) Spaanse beleg in 1574.