woensdag 8 oktober 2014

Selectieve verontwaardiging

Zijn die Spanjolen er nog?
Zodra een dier in het nauw komt, lijkt het alsof de hele wereld verontwaardigd reageert. Dat is ook het geval met de Spaanse hond, waarvan men vermoedt dat ie besmet is met het ebola bacterie. Het arme beest moet worden afgemaakt, vindt men. Ik hoorde een vrouw schreeuwen dat de minister beter een spuitje kon krijgen. Een dier dat meer waard is dan een mens?
Als een stal met 2.000 mestkalveren afbrandt, waarbij alle beesten omkomen, is het opvallend stil. Zelfs als een mens iets overkomt, komen er niet zoveel anderen in actie. Tenzij het een illegaal iemand is. En die krijgt dan niet eens een spuitje, maar een retourvlucht aangeboden.
Aangekondigde onthoofdingen lukt het niet om zo'n grote verontwaardiging op te roepen. Wat is dat toch? Of zit het wel snor, omdat we F16's naar dat land hebben gestuurd? Hoe komt het dat het vaak afgedaan wordt als een ver van mijn bed gebeuren? En opeens doet men voorkomen alsof een hond in Spanje je eigen kind is? Veel Spaanse honden worden hier opgevangen, omdat die Spanjolen schijt aan beesten hebben. Maar nu opeens dus niet. Maar ja, een hond is blijkbaar geen stier. Ik zou zeggen : zet een paar hoorns op de kop van die hond en haal er een toreador bij. Olé, weg ermee!  Gewoon op z'n Spaans.