donderdag 9 oktober 2014

Ajam Ketjap


In een van de oude Indische kookboekjes, om precies te zijn het Groot Nieuw Volledig Oost-Indisch Kookboek (derde druk 1925), las ik het recept om Ajam Ketjap te maken. Voor de leken : Kip in ketjap-saus. En voor wie niet weet wat ketjap is, is er nog altijd Google.
Wat heb je nodig? Een jonge kip. Tja, ik weet niet of de geboorte en slachtdatum op de verpakking staat evenmin weet ik hoe oud een kip kan worden. Maakt niet, neem maar een kip. Twee eetlepels fijngesneden ui, een halve theelepel fijne peper, wat nootmuskaat (nee, geen 20 watt, maar gewoon wat), een theelepel zout, twee eetlepels ketjap, een lepel djeroek-water ( of wel citroenvocht), wat bouillon, en een gestampte beschuit zonder muisjes...
De bereiding van de Ajam ketjap wordt als volgt beschreven : De kip wordt in een weinig water met zout opgekookt. Daarna wordt ze in stukken gesneden. De kruiden worden met elkander fijngestampt (oelek) en bij de kip en de bouillon gedaan. Voeg de ketjap en het djeroek-water toe. Laat dit alles koken tot het bijna droog wordt (indien u in Holland kookt : niet buiten maar in de pan!). Het geheel wordt gebonden met twee eetlepels fijngestampte beschuit.
Mmmm! Selamat makan, ja luitjes!