vrijdag 10 oktober 2014

Gestraft voor andermans fout

Een aardappelteler hier in Dronten moet twee mestsilo's afbreken, omdat ze op een verkeerde plek staan. Hij wilde de kosten ervan verhalen op de gemeente Dronten. Maar de Raad van State is het daar niet mee eens.
Op zich een vreemde kwestie. Volgens de aardappelteler heeft de gemeente niet goed aangegeven, waar de beide silo's gebouwd mochten worden. Volgens de RvS had de teler zich beter had moeten laten informeren.
Tja, zo lust ik er nog wel een paar. Wat een rare onderbouwing van de uitspraak. Vooral omdat de gemeente een dienstverlenende functie heeft. Had de teler soms een verkeerde ambtenaar getroffen? Als de gemeente vervolgens incorrecte informatie verstrekt, is de andere, niet deskundige partij de dupe. Een verkeerd of halfbakken advies is volgens de Raad van Sjoemelaars je eigen schuld. Ik heb altijd al mijn twijfels gehad over de relatie tussen overheidsinstanties en de RvS. Net als die tussen het TNO en de overheid. Allemaal onderling gekonkel. Het is wel de trend dat je als consument van alles en nog wat moet afweten. Hedendaagse zogenaamde deskundigen laten het steeds vaker afweten. En als het vervolgens fout gaat, is het jouw schuld.