vrijdag 10 oktober 2014

Broodje sambal goreng

Sambal goreng telor
In Amsterdam, in de jaren 70, at ik voor het eerst een broodje bakkeljauw. Dat is een Surinaams lekkernij, waarvan de naam al iets verraad. Het beleg deed me toen al denken aan onze sambal goreng : behoorlijk pittig!
Thuis maak ik een variant van dat broodje bakkeljauw. In plaats van vis, gebruik ik gehakt. Ik maak dan sambal goreng gehakt. Er is ook s.g. boontjes, s.g. tahoe enz. Dus keus genoeg.
Wat de s.g. gehakt betreft, ga ik als volgt te werk. Ik begin met het fruiten van een fijngesneden uit. Ik voeg er ook nog een paar teentjes gesnipperde knoflook aan toe. Daarna gaat de rundergehakt (500 gram) erbij. Als de gehakt mooi bruin en gaar is, voeg ik de boemboe, wat water, reepjes verse rode paprika (zonder zaadjes), wat gesneden prei en soms ook champignons en gesneden hard gekookte eieren (telor) aan toe.
Voor mij smaakt de sambal goreng gehakt het beste op een pistoletje, een geroosterde boterham of een stuk stokbrood. Maar ik vind het ook erg lekker bij de rijsttafel of bami.