dinsdag 28 oktober 2014

Mijn eerste bromfiets -8- / slot

Zo zag ie eruit (foto gekregen van : A. de Kruijf)
Erg lang heb ik niet op Sjakies Sparta rondgereden. Het was wel een spannende tijd, want ik was nog geen 16 jaar. Nadat ik geslaagd was voor mijn Mulo diploma, kreeg ik van mijn pa het jaar erop een Magneet.
Hij had dat ding op de Hoofdstraat gekocht bij een fietsenzaak tegenover mijn oude kleuterschool. Ik weet nog wel dat de eigenaar een kaal hoofd had met opzij krullend haar. Pa had dat ding zonder overleg gekocht, maar dat mocht mijn pret niet drukken.
de oude foto ter hoogte van mijn blauwe jack
De Magneet werd mijn vervoermiddel voor mijn HBS periode en de vakanties. In de vakanties werkte ik in Katwijk aan Zee. Ik ben een keer van Rijnsburg naar Leiderdorp gelopen met dat ding. Midden in de nacht. Op weg naar huis na weer een werkdag in het restaurant, was de tank leeg. Echt leeg! Ik was glad vergeten dat ik al een tijd op z'n reserve reed.
Een oude foto van mij op mijn bromfiets is later gebruikt voor een presentatiebord van een Magneetfanaat, André de Kruijf.  Dat was even schrikken toen ik mezelf opeens op een oldtimerdag in Woerden zo zag hangen op de Magneet stand.
Met de Magneet heb ik nooit lange ritten gemaakt. Ik heb wel een keer de Honda C310 van broer Joop naar Ede gereden, waar mijn broer in militaire dienst was. Die rit maakte ik met mijn buurjongen Bram (op de Kreidler) en mijn broer Ruud die toen op de Magneet reed. Ergens in de buurt van Zeist of Soest pauzeerden we bij een vliegtuig dat als een soort wegrestaurant was ingericht. De koffie was er overigens nogal prijzig, wat voor Bram reden was te vragen of we soms ook even gingen vliegen. Vond de serveerster niet bepaald leuk. Op de terugreis zaten we samen op de Magneet. De Tomos van Ruud zwabberde te veel als je er met z'n tweeën opzat. Volgens mij heeft Yamaha dat frame gekopieerd voor de eerste V-max.