donderdag 30 oktober 2014

Bij de Bank Giro Centrale

Omdat ik in de automatisering wilde werken (iedereen maakt weleens een fout in zijn leven), solliciteerde ik begin 1971 op een advertentie van de Bank Giro Centrale in Amsterdam. Het bedrijf bevond zich op de Sloterkade 22 tegenover de VW importeur/dealer Pon bij het Surinameplein. Toen men daar hoorde dat ik een schriftelijke cursus Cobol-programmeur volgde bij het Forwardness Institute (ook in Amsterdam, Keizersgracht), wilde men dat ik mee zou doen aan een interne opleiding tot programmeur. De eerste test deed ik samen met ruim 40 andere kandidaten. Na drie testronden kwam ik als beste uit de bus van de 11 overgebleven kandidaten.
Mijn schriftelijke cursus werd afgekocht door de BGC en ik trad in dienst. Ik kreeg een arbeidsovereenkomst als Trainee Programmeur waarin o.a. stond dat ik ontslagen zou worden als ik voor een test onvoldoende gescoord had. Na elke cursusonderdeel werd onze kennis namelijk getest. De opleiding duurde een jaar. Ik was al voor aanvang van de cursus in dienst getreden, om alvast kennis te maken met het bedrijf. Ik heb twee maanden lang duizenden ponskaarten voorbij zien komen.
De cursus verliep vrij goed. Een keer had ik een test slecht gemaakt. Het betrof een technisch verhaal over een B500 computer van Burroughs (met een CPU van 19 KB!). Maar gelukkig hadden de overige 10 kandidaten ook een onvoldoende. Inmiddels was ik op kamers gaan wonen, mede omdat mijn eigen kamer in Leiderdorp bezet was door mijn broer en diens zwangere vriendin.
Na een jaar werden vijf van ons op het matje geroepen. We waren weliswaar door alle testen gerold, maar kregen toch ons ontslag. Men was er vanuit gegaan dat er maar 5 cursisten van de 11 zouden overblijven. Maar we waren nog met tien. Een afromingssysteem noemde het Arbeidsbureau het. Dat ontslag was alsnog gebaseerd op die onvoldoende voor de B500 test! Ik kreeg ook te horen dat ik als enige een HBS A opleiding had genoten. B was beter. Vreemd, want daarna zouden ik een verkorte opleiding volgen voor het Boekhouddiploma. Hoe dan ook, ik was programmeur in Cobol, Assembler en Basic en had met een relatief hoog salaris een jaartje van 10 tot 16.00 op school gezeten. Hahaha!
In de tussentijd was ik verhuisd van de Zocherstraat naar de Betuwestraat in Amsterdam. Na een jaar ging ik weer terug naar Leiderdorp. Mijn broer Joop kwam met een (Coop) VW busje mijn spullen ophalen. Het was een bijzonder ritje terug naar huis.