zondag 5 oktober 2014

Alternatief Hevelhuisje


De zon schijnt en er staat een aardige bries. Me dunkt, mooi zeil- en motorweer! Ik heb me luchtig doch met voldoende bescherming gekleed en heb op Dierendag de CBX de sporen gegeven. Het beest gromde behoorlijk, maar deed gedwee wat ik wilde. Binnendoor ben ik eerst globaal richting de Ketelbrug gereden. Op de Kamperhoekweg ben ik linksaf de Visvijverweg opgedraaid en naar de IJsselmeerdijk gereden. Daar, ver voorbij de elektriciteitscentrale, zag ik op de plaats waar ooit een monumentaal hevelhuisje stond, een roestbruine variant. Het oorspronkelijke huisje is conform de Flevolandse cultuur tot de grond toe afgebroken. Nu staat er een ijzeren frame ter vervanging. Overigens, kunstenmakers die opdrachten voor Flevoland uitvoeren doen opvallend veel met oud ijzer. De kiloprijs is erg laag, terwijl de opbrengst van het ku(ns)twerk exorbitant hoog is. Terzijde : ik ben een cultuurbarbaar als het om hedendaagse 'kunst' gaat. Het stelt niets voor en een kind kan de was doen. Die kunstenmakers hebben de gemeenschap al menig financieel kunstje geflikt.
Het Waterschap heeft er ook
een informatiezuil en tekstbord bijgeplaatst, zodat bezoekers over de historische moord kunnen vernemen. Om de hele santenkraam compleet te maken staat er ook nog een bank met op de rugleuning met grote letters de naam van de bedenker. Tja, na het aanhoren en -schouwen van dit alles, plof je natuurlijk neer van ellende.
Het geheel mag dan een flinke duit en dito inspanningen gekost hebben, het resultaat kan niet op tegen het origineel.  Ik vind er niets aan. Met de schrik in de benen ben ik verder gereden, om de net opgedane indrukken van me af te laten waaien.