vrijdag 10 oktober 2014

Mijn zorgverzekering

Ik kreeg weer een afrekening van mijn ziektekostenverzekering. Vanwege mijn medicijngebruik. Ik overweeg dat medicijn maar niet meer te gebruiken. Ik kreeg die pil toch al op een wat dubieuze manier. Hij was meer bedoeld ter geruststelling van mijn huisarts, dan voor mijzelf. Toen ik even ging uitzoeken of zomaar stoppen wel mogelijk is, las ik over de bijverschijnselen. En wat denk je? Spierpijn stond bovenaan op het lijstje van de klachten. Spierpijn vooral in de schouders. Voor mij nog een reden om ermee te stoppen.
Vrees niet, ik speel niet met mijn gezondheid. Dat laat ik aan anderen over. 
Het is natuurlijk wel erg, dat ik moet bezuinigen op mijn gezondheid. Maar er is een troost : ik ben een van de vele. Onlangs hoorde ik van iemand die geld geleend heeft om zijn eigen risico te kunnen betalen. Als ie dat niet zou doen en dus de medische behandeling achterwege zou laten, was de kans groot dat ie de rest van zijn leven in bed moest doorbrengen.
Dezelfde schade ook bij zorg...
Ik herinner me nog de dag dat ik uit het Ziekenfonds werd gezet. Mijn inkomen was te hoog. Ik sloot toen, eind jaren 70,  een ziektekostenverzekering af.
Pas nadat die ziektekostenverzekering zorgverzekering ging heten, begon de ellende. Ik ben nu verplicht verzekerd van zorgen. Zorgen omtrent mijn gezondheid en financiële status. En als ik daarvan hoofdpijn heb en ik ga naar de dokter, moet ik ook het door hem voorgeschreven medicijn zelf betalen.
Is er nog leven na het Ziekenfonds? Ja, een leven met een verzekering die menigeen zorgen baart : de zorgverzekering.