donderdag 15 oktober 2020

Veel meer geld naar Defensie?

 Als het aan minister Ank Bijleveld ligt, zal gedurende het komend decennium veel meer geld naar Defensie moeten gaan. Ze spreekt zelfs over een verdubbeling van het budget, om 'dreigingen' het hoofd te kunnen bieden. Dat gekken mens rept over onze veiligheid alsof de vijand aan de grens staat. Als voorbeeld van onze veiligheid noemt ze het feit dat Chinezen hier o.a. kernfysica en ruimtevaarttechnieken studeren en daarna de kennis meenemen naar China. Wat deze situatie betreft, het is een variant op die gedurende de Spaanse bezetting. Toen verkochten Hollanders aan Spanje wapens, die ze tegen ons gebruikten. Of wel : zo dom zijn onze politici.
Let wel, Amerika zou graag zien dat ons landje meedoet om de Chinezen uit de Zuid Chinese Zee te verjagen. Om economische redenen. 
Ik zou niet weten welke dreigingen er voor ons landje zijn. De Russische dreiging, waarmee men graag schermt, wordt door onze politiek zelf gegenereerd door als makke schapen achter Amerika aan te sjokken. Hoezo beter een goede buur dan een verre zogenaamde vriend?
En wat de (economische) oorlogen betreft : dreigingen ontstaan vanwege het optreden van 'onze' NAVO leider, de VS. Ons landje volgt de VS alsof ie honing aan zijn kont heeft. We laten ons voor hun karretje spannen, maken zodoende vijanden en voor de daaruit voortvloeiende ellende moeten we ook nog veel betalen. Ank Bijleveld rept ook over cyberdreigingen. Zijn daar tanks, vliegtuigen of raketten voor nodig. Nee, wel slimme IT'ers. Uit het bedrijfsleven.
Besteed die defensiemiljarden maar aan de bestrijding van de armoede en gezondheidszorg in ons eigen landje inclusief die op de Antillen en in Suriname. En aan de slachtoffers van de aardbevingen in Groningen en de Toeslagenaffaire. Aan woningbouw, alternatieve energie en drinkwatervoorziening. Dat is veel zinvoller dan de aandeelhouders van de oorlogsindustrie te spekken. Wij zijn geen militairen.