maandag 19 oktober 2020

Een aardige leider?

Diverse keren heb ik tijdens managementopleidingen cursisten horen zeggen, dat ze als leider aardig gevonden willen worden. Haha! Ja, daar moest ik vaak stiekem om lachen. Leiderschap heeft niets uit te staan met aardig gevonden willen worden. Het kan wel een afgeleide daarvan zijn. Als een leider goed bezig is, is eerder sprake van respect. En respect moet verdiend worden, ook door een leider.
Zelf heb ik leiderschap nooit gezien als politieagentje of de baas spelen. Ik zocht het meer in coachen, faciliteren en motiveren. Dus niet zo'n 'jij moet van mij zus en zo doen' gedoe. Als voorbeeld nam ik mezelf. Wat vind ik prettig en wat niet. En hoe leidde mijn moeder haar gezin. Zij vond aardig gevonden worden niet belangrijk. Ze hanteerde strakke regels en handhaafde die. En toch hield ik van haar.
Ook als vader vond en vind ik het niet van belang of men mij aardig vindt of niet. Ik doe wat ik als vader nodig vind met als doel de kinderen klaar te stomen voor een zelfstandig en zinvol functioneren in onze maatschappij. Gelachen wordt er natuurlijk ook. Het leven moet leuk blijven. Als ik het goed doe, vindt men mij misschien ook aardig. Leider die aardig zijn, doen aan verwennen. Het aardig gevonden willen worden, bereiken ze door hun medewerkers / kinderen alsmaar te geven of aan hen toe te geven. Dat is in mijn ogen geen leiding geven, maar omkopen.