zaterdag 10 oktober 2020

Ducato dashboardlampjes vervangen

Vandaag wordt de Corona-app vrijgegeven. Nou, succes ermee! Er zal wel door menigeen mee geknoeid worden. Bijvoorbeeld door in te geven dat je besmet bent terwijl het niet zo is of andersom. Vooral dat laatste. Ik doe er niet aan mee. Zo'n app is een soort tag en de combinatie overheid en IT, daar heb ik geen enkel vertrouwen in.
Ik heb mijn tijd nuttig besteed. Zoals gezegd ben ik in weer en wind lampjes gaan halen, nadat ik het eerste uit het dashboard verwijderd had (foto). Dat was zo gepiept. Toen ik de andere ging doen, bleken die toch heel anders gemonteerd te zijn. Ze waren zeer moeilijk bereikbaar, tenzij ik het hele dashboard zou verwijderen. Maar daar had ik geen trek in. Telkens weer flikken ontwerpers het om iets te verzinnen, zonder rekening te houden met de gebruiksfase. Zo'n lampje gaat een keer kapot en zal vervangen moeten worden. Deze Italiaanse constructie doen me denken aan de kubuswoningen in Rotterdam. Leuk om
te zien, maar de ramen zemen was/is een drama. In het algemeen zijn architecten wat dat betreft vaak onrealistisch bezig. Ze zouden zelf eens een tijdje in hun eigen ontwerp moeten gaan wonen.
Maar goed, het was dus een heel gepruts om die lampjes te bereiken en dan ook nog eens te vervangen. Ik had eerst de bedieningsknoppen verwijderd. Het was daarna een heel gedoe (o.a. het deels losschroeven van de behuizing) om bij de lampjes / fittingen te komen. Ik heb zelfs de radio eruit moeten halen (foto). Met schroevendraaiers als geleiders en een lange smalle punttang lukte het. Ik wilde de behuizing niet helemaal losmaken, want ik wist zeker dat ik hem dan niet meer op z'n plaats terug zou kunnen krijgen. En dan nog de spaghetti aan bedrading erachter! Wat een zooi. Achter het paneel met die
drie draaiknoppen bleken gelukkig maar twee lampjes te zitten. Het licht
dat ze afgeven wordt door doorzichtige kunststof 'ringen' met allerlei uitlopers verspreid over de achterkant van het paneel. Zo lijkt het alsof er veel lampjes branden. Beide lampjes hadden een spiegelende kop met een zwart kleurtje. Verbrand en dus kapot. Een lampje kreeg ik nauwelijks uit de fitting. Het glaasje brak, maar met een schroevendraaiertje kon ik het restant vrij gemakkelijk uit de fitting wippen. Het weer terugduwen van de fittingen in het paneel was ook een crime. Maar met een dunne lange schroevendraaier en een tangetje met een zeer lange bek lukte het uiteindelijk. Daarna kon ik de boel weer terugplaatsen en vastschroeven. Inmiddels was er een uur verstreken. Tijd voor de lunch! En wachten tot vanavond, als het donker is. Dan wil ik het resultaat zien.