dinsdag 27 oktober 2020

Eindelijk een goed contact

Gisteravond kregen wij bezoek van een ons tot dan onbekend persoon. Toen hij de huiskamer betrad, hoorde ik dat hij de schoonzoon van oma van de overkant is. Het was voor ons na 7 jaar het eerste gewone contact met familie van haar. En dan bedoel ik een serieus gesprek over de hele situatie, inclusief die van onszelf.
Gisteren, in de namiddag, stond oma namelijk weer voor onze deur. Ze was erg emotioneel en riep keer op keer, dat ze niet wilde verhuizen. Oma Sonja was niet thuis, dus ving ik oma op en liep met haar naar haar huisje. Eenmaal binnen viel mij de kale plekken in het interieur en plastic tassen met spullen erin op. Een raar gezicht. Alsof men net begonnen is om een kip kaal te plukken. Het lukte mij oma tot rust te doen keren. Ze zei dat ze dit helemaal niet wilde. Toen ik haar vroeg waarom ze dat niet openlijk kenbaar gemaakt heeft, zei ze dat ze geen ruzie wilde met de kinderen. Om die reden heeft ze erg veel toegestaan, zei ze. Ik gaf te kennen niet tussen haar en haar kinderen te zullen gaan staan en haar enkel kon adviseren met haar hulp over haar bedenkingen te praten. Ze begreep mijn houding, maar vroeg me of ik ook met haar hulp wilde praten. Dat beloofde ik. Ik ben weer naar huis gegaan. Een kwartier later zag ik de hulp aankomen. Die heb ik toen, in bijzijn van oma, geïnformeerd over oma's probleem. Ze beloofde dat in haar rapportage mee te nemen. Ook de hulp heb ik duidelijk laten weten, dat we ons niet willen bemoeien met de verhuisplannen. Daarna ben ik weer vertrokken.
Het gesprek met de schoonzoon werd over en weer als erg nuttig ervaren. Tegen het eind heb ik toch maar even de houding van de kinderen van oma aangeroerd. Met name de verdachtmakingen c.q. insinuaties op financieel gebied zaten ons dwars. Hij schrok daar van. Ook van het feit, dat wij nooit een dank je wel gehoord hebben voor al die jaren van zorg en aandacht. Zo, die gevoelens zijn nu dus ook allemaal uitgesproken.
Ik zag vanmorgen dat de monteurs van de zonnepanelen een harnas dragen. Mooi. Alleen, ik ben geen expert opdat gebied, de vallijn is beneden aan de steiger bevestigd. Ik als nitwit zou de lijn over de nok van het dak gegooid hebben en hem aan de andere kant vastgemaakt hebben. Nogmaals, ik ben een leek. Maar misschien is dat touw bedoeld om die monteurs langzaam en voorzichtig van het dak te trekken als het pauze of einde werktijd is. 😜