vrijdag 16 oktober 2020

Liegende kerkbestuurders

In de aflevering van de Rijdende Rechter ging het dit keer over geluidsoverlast. Een jong stel beklaagt zich al jaren over het lawaai dat de kerk van de Pinkstergemeente 2(!) etages lager veroorzaakt. Een gesprek met een van de bestuursleden (foto), ene David, leidde tot niets. Meneer verschool zich kinderlijk achter de Bijbel.

De jongeman van het stel verwoordde het in mijn ogen correct. Hij vond het vreemd dat een geloofsorganisatie die zich o.a. ook bezig zou moeten houden met naastenliefde zo afstandelijk reageert. Toen hij het woord schijnheilig liet vallen, liet meneer David heel even zijn ware aard zien. Die had niets met de Bijbel uit te staan, maar meer met de duivel. Een ander bestuurslid gedroeg zich in mijn ogen erg kinderachtig. Misschien is die meneer, die oordopjes als oplossing zag, seniel. Dat zou zomaar kunnen.
Tijdens de zitting kwam het geluid / de lawaai ter sprake. De diensten maken o.a. gebruik van een band met flinke versterkers. De metingen van die dag waren aan de lage kant. De bestuurders glimlachten fijntjes. Helaas voor hen is de rechter niet op zijn achterhoofd gevallen. Eerder had men een week lang metingen gedaan. Het resultaat : die metingen kenden waarden die fors hoger waren. Of wel : het kerkbestuur had de boel belazerd. Aan dat soort gelovigen heb ik een hekel. Meneer David c.s. zijn voor mij de echte farizeeƫrs. Helaas kende de uitspraak van de Rijdende Rechter naar mijn idee een omissie. Hij sprak over een verbod van versterkte geluiden van de bas en de gitaren. Hij vergat de zanginstallaties. Hij had beter de beperkingen kunnen veralgemeniseren tot 'hulpmiddelen die geluiden versterken'.