zaterdag 31 oktober 2020

Godslastering

Godslastering, ook wel blasfemie genoemd, het kwaadspreken van god of goden of aanverwante zaken, was bij de Nederlandse wet verboden. Was, want ook ons land heeft die wet afgeschaft. Ik denk vanwege de scheiding tussen kerk en staat en het feit dat godslastering nauwelijks tot veroordelingen geleid heeft. Vaak kwam dan de vrijheid van meningsuiting ter sprake. In het algemeen vind ik het nogal vaag wanneer sprake is van belediging of niet.
Een imam wil nu dat er een wet komt die het beledigen van de profeet Mohammed moet verbieden. Ergens een logisch voorstel vanuit de islamitische hoek, maar ook een zinloos vanwege de afschaffing van eerder genoemde wet op godslastering.
Zelf ben ik christelijk opgevoed, inclusief zondagsschool, christelijke scholen, kerkbezoeken en catechismus. Ik heb een hekel aan vloeken. Maar ik heb nooit zo'n vloekend iemand naar het leven gestaan. Als ik mezelf bij (project)medewerkers introduceerde, gaf ik ook aan liever geen vloeken te willen horen. Maar niet iedereen hield zich daaraan. Met name de ongelovigen. Ik tolereerde dat, omdat mensen de vrijheid hebben om te geloven of niet. Ik maak ook grappen over Sinterklaas, over linkse mensen enz. Het is maar net waar iemand in gelooft en ik niet. Zo geloof ik dus ook niet in de profeet Mohammed. Al zou ik zelf geen grappen over hem maken. Dat is lastig, want menig islamiet heet Mohammed. Afgezien daarvan vind ik het niet nodig om vanwege welk geloof dan ook anderen de mond te snoeren. We meten wat de islamisering betreft niet doorslaan, want dan worden kerken en andere uitingen van het christelijk geloof ook verboden.