woensdag 14 oktober 2020

Goed opletten

In alles is het goed opletten geblazen. Toen ik overwoog een zonnepaneeltje te kopen om de accu van de motor gedurende langere periodes van stilstand op peil te houden, ben ik eerst het internet gaan afschuimen. Op YouTube vond ik diverse videootjes, waarin zo'n paneeltje getest wordt. Ik begin eerst met het kijken naar degene die de video gepost heeft. Aan reclames heb ik weinig. Ik moet het hebben van 'onafhankelijke' gebruikers.
Tijdens zo'n test lette ik op de omstandigheden en de manier waarop testresultaten gepresenteerd worden. Zo zag ik iemand het voltage van een accu meten zonder gekoppeld paneel en na de test een meting doen met een gekoppeld paneel. Als het kan let ik ook op de weersomstandigheden. Zie ik zonlicht of niet? Er zijn ook panelen die bij gewoon daglicht of zelfs kunstlicht hun werk kunnen doen. zoals gezegd is het in mijn geval niet de bedoeling om een lege accu op te laden. Daar heb ik een 230 volt acculader voor aan boord. Vanwege het gebruik van alarmeringssystemen in de bus wil ik de (volle) accu op peil en (bij uitgeschakelde systemen en lang stilstaan) in conditie houden.
Er zijn ook testers die het controlelampje hebben uitgeschakeld. Dat knippert als het paneel z'n werk doet. Door het uit te schakelen (draadje doorknippen) scheelt het weer wat(ts) voor het laden. Volgens mij is die toename te verwaarlozen. Al heb ik het nooit gemeten.
Ik ben nog aan het nadenken over een handige oplossing om het paneeltje ook te kunnen gebruiken om de huishoudaccu in conditie te houden. Die wordt namelijk nog minder gebruikt. Er zit een extra kabeltje bij met twee klemmen, maar dat is wat aan de korte kant. De klemmen wil ik niet gebruiken. Er hangt al een kabeltje aan voor de standaard acculader. De stekker ziet er hetzelfde uit. Ik zal vooraf eerst controleren of de plus en de mindraad ook op dezelfde manier aangesloten zijn in de stekker. Dat lijkt me gezonder voor de apparatuur en mijn portemonnee dan afwachten of die wel of niet vonkt tijdens het aansluiten.😏