zondag 18 oktober 2020

Blauwe diesel tanken

Jammer dat men weinig doet aan het promoten van de zogenaamde blauwe diesel. De brandstof verbrandt vele male schoner dan de gewone diesel. Blauwe diesel heet officieel HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) en is gebaseerd op afgewerkte plantaardige oliĆ«n. Er zitten ook dierlijke vetten in. Men heeft er een blauwe kleurstof aan toegevoegd. De HVO kent zowel 100% zuivere HVO als gemengd met gewone diesel. HVO20 en HVO80 zijn respectievelijk gemengd met 80% en 20% gewone diesel. HVO is weliswaar duurder per liter, maar schijnt zo'n 10% zuiniger te zijn in het verbruik. De producenten en gebruikers (geen belanghebbenden) claimen een lagere uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof en dus ook een lager verbruik. 
De overheid geeft veel subsidie voor de aanschaf van elektrische auto's, maar voor het gebruik van blauwe diesel niets. Weer een teken, dat het niet om ons milieu gaat. Zelfs de ANWB laat het afweten. Die organisatie prijst enkel de elektrische auto aan en doet voor de rijders van auto's met oudere dieselmotoren niets.
In Duitsland worden om dezelfde redenen tienduizenden relatief jonge auto's met dieselmotoren verschroot, vanwege hoge subsidies van de overheid bij de aanschaf van een nieuwe met een schonere motor! Hoezo milieu? Een complete gekte, die volgens velen ontstaan is door het vele lobbyen van de auto-industrie met de politiek. Vandaar dat we niets horen over het leed dat de grondstoffendelvers (kobalt, kinderarbeid enz.) voor deze industrie moeten ondergaan.