Zo noemen wij onze hutspot. Het is 3 oktober geweest, ik weet het. Het is al weer lang geleden dat we in Leiden waren vanwege 3 oktober. Zo'n feest is voor mij een hele uitdaging. Maar ja, soms ga ik toch over de drempel. Dit jaar was het feest digitaal. Er was geen digitale haring met wit brood noch hutspot en/of een recept ervan. Dus toen maar zelf aan de slag gegaan. Vandaag krijgen we eters, die ook hutspot lusten. Zo komt er alsnog mamma's hutspot op tafel. Ingrediƫnten : zakje hutspotgroenten, blokje bouillon, 500 gr stooflappen, aardappelen (kruimige) en sperziebonen (alles afhankelijk van het aantal personen).
Sonja doet eerst de in blokjes gesneden runderstooflappen in een pan met water. Ze doet er ook een blokje bouillon bij. Tegen de tijd dat het vlees bijna gaar is (duurt even hoor), voegt ze de kant en klare hutspot (gesneden peen en ui) toe. Maar ook sperziebonen en de in blokjes gesneden geschilde aardappelen. Het geheel wordt gaar gekookt. De bedoeling is om niet al het kookvocht / bouillon af te gieten. Er blijft een laagje in de pan. Vervolgens wat nootmuskaat en een klontje boter toevoegen. Het geheel wordt ook niet gestampt al mag dat wel. Of slechts een paar keer de stamper er doorheen halen om het vocht wat te binden. Zie daar : mamma's hutspot. We eten het vanavond met een gehakbal. Zelf doe ik er ook wat sambal baai. Hutspot is meestal de volgende dag pas echt lekker. Net als veel Indische gerechten. En nu maar hopen dat er nog wat overblijft voor morgen.