donderdag 29 oktober 2020

De regie uit handen gegeven

Het is erg droevig te zien wanneer ouders de regie overgedragen hebben aan hun kinderen. Sommigen beginnen daar al erg vroeg mee. Bijvoorbeeld door te koken of te bestellen wat het kind wil eten. Kinderen die hun ouders schoppen en/of slaan is er ook een.
Zo kwam een keer een radeloze moeder ons om raad vragen. Haar tienerdochter van 14 had haar een ultimatum gesteld : "Meer zakgeld. Zo niet, dan ga ik niet meer naar school." Daar moest ik wel even om lachen.
Er zijn ouders die de regie uit handen geven uit medelijden. In situaties waarin een partner overleden is of na een echtscheiding. Dan worden de kinderen in de watten gelegd. De kinderen grijpen hun kans en nemen de regie over. Zo verwende een alleenstaande moeder haar dochter met lekker eten. Ze zijn beiden flink aan de maat met een gewicht van rond de 100 kilo. Het feit dat ze zich presenteren als elkaars beste vriendinnen, zegt mij ook veel.
Oma heeft ook de regie uit handen gegeven. Ze wordt geregeerd door haar beide dochters. Die twee gedragen zich als ware bitches. Niet alleen ten opzichte van hun moeder, ook tegen anderen. Wat ons opgevallen is, is dat het bij hen telkens over geld en diefstal gaat. Zelfs vanmorgen werden wij van diefstal beschuldigd door een van hen. Ze schreeuwde, dat wij het huis van haar moeder hadden leeg getrokken. Zoals de waard is, denken wij dan maar. Want over hulp en medeleven hoor je hen niet. Brrr! Het feit dat kinderen in de portemonnee van hun ouder(s) kijken en graaien, zegt mij meer dan genoeg. Net zoals de stiekeme bezoekjes toen niemand thuis was.