woensdag 22 juli 2020

Senseo van 1500 naar 750 watt

voorzichtig gesloopt
Omdat we toch heel graag de oploskoffie wilden vervangen door het gebruik van een Senseo apparaat, heb ik het vermogen afgeknepen met een diode. Het gevolg van de ingreep is, dat het aantal watt gehalveerd is tot 750. We hoeven nu niet meer bang te zijn dat op een camping de stoppen eruit vliegen, omdat een stel mafkezen een zwaar apparaat gaan gebruiken. We hebben al eerder meegemaakt dat mensen met een caravan niet alleen een Senseo, maar ook een frituurpan(!) en een magnetron in gebruik hadden. Slechts héééél kort, want toen moest de beheerder de elektrische boel weer op gang brengen.
diode geplaatst
Ik wilde het klusje eerst uitbesteden, maar naast de verzendkosten kostte het aanpassen €50,=. Ik vond het nogal veel, vooral omdat zo'n (Conrad) diode slechts €0,20 kost. Er zijn ook winkels waar men een Senseo-diode verkoopt. Die kost dan wel €30,=. What's in a name?
Het kwam erop aan een (zwart in dit geval) draad van het verwarmingselement door te knippen en vervolgens de 20 cent diode er tussen te solderen. De - kant (wit) van de diode moet aan de kant van het verwarminselement komen. De plus (rood) aan de kant van de voeding. Zie foto. Vooraf twee stukjes krimpkous over de draden geschoven. Uiteraard na solderen voorzien van de nodige isolatie. Ik heb maar eerst even proefgedraaid. Na
dat succes heb ik het geheel afgerond. Ik denk dat het openen van de Senseo aan de achterzijde het meeste werk was. Wat een gemier! De diodes heb ik bij Conrad gekocht. Je krijgt gelijk 5 stuks. Vooraf heb ik alles bekeken en beluisterd op het roemruchte YouTube. Ik heb geen schakelaar ingezet, want de Senseo blijft enkel in de bus in gebruik. Het enige punt is, dat het zetten van koffie nu bijna 2 minuten duurt. Da's langer dan normaal, maar we zijn toch zeker lekker op vakantie? Handig hoor die videootjes!