woensdag 29 juli 2020

Ouders van nu

Als opa kijk en luister ik soms verbaasd naar de jongere generatie ouders. Ik hoorde soms dingen, waarvan mijn oren gingen wapperen. En als het bij zien bleef, sprongen de tranen mij in de ogen.
Zo zei een vader tijdens een feestje tegen jongens van zo'n 12 -13 jaar, dat ze beter kunnen gaan werken in plaats van naar school te gaan; "dan heb je tenminste geld."
Een moeder, die tegen haar basisschoolkind over huiswerkbegeleiding zegt : "Dat zoek je maar zelf uit, het is jouw toekomst."
Een ouder die tegen een zoon (brugklasser) zegt : "Het wordt tijd dat jij ook bier gaat drinken. Lijkt me erg gezellig."
En dan kleuters die om half elf 's avonds doordeweeks nog buitenspelen. Die hadden al minstens 3 uur op bed moeten liggen.
Of een moeder die zegt al diverse keren de politie gebeld te hebben, omdat ze bang werd van haar dochter. Van 11 jaar.
"U" zeggen tegen ouders schijnt belangrijker te zijn, dan een kind leren dat het geen alcohol mag drinken, lachgas snuiven of drugs mag gebruiken.
Een kapitein van een vissersschip tegen zijn ambitieuze zoon : "Je denkt toch niet dat ik het roer aan jou overlaat en toekijk hoe jij het schip in de vernieling helpt?" (pa heeft nog niet van coachen gehoord).
"In een 'onbewaakt' ogenblik is mijn kind in het water gevallen. Dat is al de derde keer dit jaar."
"Buurman, heb je mijn dochtertje (2) gezien? Ze is weer weggelopen toen we op bed lagen."
Moeder tilt haar dochtertje (3) bij het hoofd van de grond en roept : "Dat mag niet hoor!" Op de vraag waarom ze dat doet zegt de moeder : "Zo voed je toch ook een hond op? En ik gebruik toch zeker geen riem?"
"Ik heb honger!" Kind krijgt een zak chips. Het heeft een halfuur eerder aan tafel geen hap gegeten, 'want ze had pijn in de buik' .
Deze opa zucht maar eens en schudt zijn grijze hoofd.