vrijdag 10 juli 2020

Koeien en Srebrenica

Het is toch schrijnend te lezen, dat de minister van o.a. Landbouw en veeteelt Carola Schouten nu pas haar besluit om koeien minder eiwitten in het voer te geven, door deskundigen laat onderzoeken. Haar besluit geeft aan hoe halfbakken de besluitvorming is. De try and error methode stond in mijn vakgebied bekend als een methode van mensen die niet deskundig zijn of geen adequate oplossingen konden bedenken. Volgens mij was Schoutens eerste idee de verplichting om elke koe een prop in de kont te steken.
Wie naar oplossingen zoekt, zal de voors en tegens tegen elkaar moeten afwegen. Daarbij wordt een beroep gedaan op deskundigen. Maar daar was hier geen sprake van. Betweterige politici, afgrijslijk.
De mannen en vrouwen die als militair de val van Srebrenica hebben meegemaakt, lijden nog steeds aan trauma's. Ze voelen zich in de steek gelaten en krijgen nog steeds verwijten te horen. Tja, als militair moet je weten dat Jan Soldaat altijd de lul is. Doordat de legertop inclusief de minister van Defensie het te lang hebben laten afweten (politiek), is Jan Soldaat mede het slachtoffer geworden. De politiek met Joris Voorhoeve voorop, is volledig verantwoordelijk voor datgene wat in Srebrenica is gebeurd : een genocide. Joris Voorhoeve moet nog steeds gedaagd worden voor deze genocide. Ook de toenmalige legertop had zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, zowel vooraf als na de genocide. Dan zouden de militairen zich beter gevoeld hebben. Helaas liet men de manschappen in de stront zakken. Zelfs de nazorg lijkt nergens naar. Srebrenica kent nog veel meer slachtoffers, maar die worden genegeerd of zelfs zout in de wonden gestrooid. Zo is onze militaire mentaliteit helaas.