donderdag 9 juli 2020

Diefstal tweewielers

knip...
In mijn geboortedorp zijn binnen een paar weken tijd zo'n 25 scooters gestolen. Vaak staan ze voor het grijpen geparkeerd, vanwege de armtierige manier van beveiliging. Diefstal kan lastiger gemaakt worden (helemaal uitsluiten is onmogelijk, tenzij je hem verkoopt...), want veel tijd, lawaai en alarmering bij diefstal vindt het boevengilde vervelend.
Ik zie vaak scooters staan met een ketting- of beugelslot door het voorwiel. Niet verstandig. De ketting ligt op de grond en is zodoende gemakkelijker (en dus sneller) met een betonschaar door te knippen. Het is beter de ketting ver van de grond te houden en aan het frame of deel ervan te bevestigen. En dan om een lantaarnpaal of paal van een verkeersbord. Een scooter wordt door twee mensen opgetild en in een busje gezet. Een stuurslot stelt daarom niets voor. Zo'n slot is met wat kracht te vernielen. Dat is dus geen bescherming. De tweewieler in zicht parkeren is ook beter.
Tegenwoordig kan men voor weinig geld een gps tracker kopen. Er zijn er die gecombineerd zijn met alarmering via een telefoon. Er kunnen meerdere nummers gewaarschuwd worden. Goed verborgen maakt zo'n apparaatje het mogelijk de scooter te lokaliseren. Ook handig voor de ouders. Dan kunnen ze zien waar hun pubers uithangen. Haha!
Zelf gebruikte ik een stalen kettingslot van Art 4 kwaliteit en zette de scooter / bromfiets altijd aan iets vast. Doen we ook met de fietsen, dankzij het kabelslot, dat in het fietsslot klikt. Maar ja, als de boeven per se iets willen stelen, dan gebeurt dat.