zondag 25 oktober 2015

Vluchtelingetje met pistool

midden jaren 50
Het is een raar gezicht, maar het gebeurde wel : een Syrische jongen die met een pistool over straat loopt en op alles en iedereen zijn 'wapen' richt. Ik ging er niet direct vanuit dat het een speelgoedpistool betrof, vanwege de relatief lange loop en de manier waarop hij gehanteerd werd;  hij was niet licht van gewicht. Als kind heb ik ook cowboytje en indiaantje gespeeld. Maar daar gaat het niet zozeer om. Hoewel, ik had soms wat moeite met de spelverdeling. Mijn Hollandse vriendjes zeiden vaak : "Jij bent de indianen en wij zijn de cowboys." Ik had dan een paar veren uit eht kippenhok van opa op mijn hoofd en een soort pijl en boog en tomahawk (van karton). De cowboys hadden pistolen en geweren. Maar goed, dat even ter zijde.
Een vluchteling met een pistool. Ik zag ze tot dan alleen op tv. Zouden ze eraan verslaafd geraakt zijn? Niet veel later kwam een kleiner joch (ook Syrisch) met dat pistool het pleintje oprennen. Hij zag een kat zitten en richtte het 'wapen' op het beest, dat rustig bleef liggen.
Toen deed het jochie iets, wat een eerder vermoeden van mij bevestigde. Hij probeerde de lange loop in te drukken. Daarmee bevestigde hij mijn eerste indruk dat het hier om een luchtdrukpistool gaat. Met zo'n ding mag je niet over straat. Hij keek ook nog even zoekend naar de grond. Om iets te vinden om in de loop te doen?
Voordat ik naar buiten kon gaan om het ding even te controleren, rende het jochie weer weg. We houden de boel maar even in de smiezen. Ik zou dat ding toch even graag van dichtbij willen zien. Niet als ie op me gericht is, maar als het in mijn eigen handen ligt.