donderdag 22 oktober 2015

Oom Piet Oudshoorn -2-


Oom Piet en tante Annie voor de winkel
Over hoe oom Piet in Indië verzeild raakte herinner ik me alleen een gerucht waarin het woord 'flessentrekkerij' voorkwam. Maar laat ik het maar zo zeggen : Oom Piet zou met hoogste spoed naar het verre Indië afgereisd zijn.
Wat mijn oom Piet daar deed was nogal vaag. Dat wil zeggen, ik zijn broer, mijn opa David, daar nooit iets over horen vertellen. Eerder schreef ik over de zendingen tabak en thee die in de Koningstraat te Leiderdorp dankbaar in ontvangst werden genomen. Als kind dacht ik dat hij een plantage runde waar die producten verbouwd werden. Onlangs heb ik wat graafwerk verricht in het grijze Indische verleden. Ondanks secuur speuren vond ik nergens een bericht van aankomst in het verre Indië noch een familiebericht omtrent zijn huwelijk met tante Annie Stropawiro.
met de 5e telefoonaansluiting...
Wat ik wel vond waren advertenties van zijn winkel, een handel in groenten- en bloemenzaden, die hij uit Nederland importeerde. Oom Piet heeft ook als een soort van bedrijfsleider / beheerder gewerkt  voor een groter bedrijf. Afgaande op de data van de advertenties is hij eerst werkzaam geweest bij een groot bedrijf alvorens hij voor zichzelf begon.
Eind jaren 60 heeft hij have en goed moeten verkopen om samen met tante Annie als spijtoptant naar Holland te gaan.