vrijdag 16 oktober 2015

Vluchteling in een tent

Er is wat discussie over de vraag of men vluchtelingen in een tent mag laten verblijven. Er zijn mensen die zeggen : "In de winter gaan we zelf toch ook niet kamperen?" Aan de andere kant zijn er genoeg mensen die in de winter juist wel kamperen.
De kwestie doet me denken aan mijn winters verblijf in Duitsland ten tijde van mijn militaire dienstplicht in december 1969 en januari 1970. We beschikten over een eigen 2 persoons tentje, de puptent genaamd. Dat ding was niet verwarmd, wat met zo'n 15 tot 20 graden vorst best wel koud was. Maar op het terrein in Sennelager stond ook een grote tent. Daar stond een tweetal oliekachels in. Voor mij was het in die grote tent best goed uit te houden.
Maar of een gezin dat zou kunnen lijkt me niet het geval. Dus een tent lijkt mij voor gezinnen geen oplossing. Maar er zijn wel goede (sta)caravans en andere recreatiewoningen die als tijdelijk onderkomen dienst kunnen doen. En dan zijn er nog legio leegstaande kantoorgebouwen, die volgens mij geen grote aanpassingen behoeven.
De jongelui mogen wat mij betreft wel in een tent. Waarom hebben ze in Syrië niet de wapens opgepakt en zijn ze gevlucht? Om vervolgens in de opvanglocaties en daarbuiten weer wel tekeer te gaan.  En waarom hebben deze jonge helden hun vrouw en kind(eren) achtergelaten, zoals ze beweren? Als dat zo is, dan zijn het voor mij jonge lafaards.
Terug naar de opvang : het gaat er mij om dat wij als gastheer laten zien, dat we onze best voor hen gedaan hebben. En als dat het geval is, moeten we ons van hun gezeur niets aantrekken of de zeurpieten de deur wijzen.