maandag 5 oktober 2015

Cyberpestkoppen

Je zou het bijna niet willen geloven, maar voor veel mensen is zelfs een simpel berichtje op het internet reden om volledig te exploderen. Ik luister en kijk graag naar muziekvideo's op YouTube. Tijdens het luisteren lees ik vaak de reacties van anderen. Dat zijn dan niet altijd liefhebbers van dat genre of de artiest. Ook daar valt van te leren, toch? Er zijn echter onder die laatste groep ook mensen die gelijk met een scheldkanonnade beginnen. Soms met ware doodsbedreigingen erbij. Jammer genoeg worden dat soort reacties niet altijd subiet verwijderd. Erger, er zijn mensen die daarin meegaan met een enorme vloed aan scheldpartijen over en weer tot gevolg. Ze zoeken elkaar op op sociale media, om daar het gevecht en/of de pesterijen voort te zetten. Hoe ziek kan je zijn.
Het is jammer dat de meeste sociale media daar niets tegen ondernemen. Zelfs niet als de rechter hen daartoe verplicht, zoals Facebook.
Zelf heb ik een keer een Amerikaanse jongeman aangemeld wegens cyberpesten. Hij werd verbannen van de betreffende website. Gevolg was dat hij mij diverse keren benaderd heeft om zijn excuses aan te bieden voor zijn wangedrag. Omdat ik de indruk kreeg dat hij het meende, heb ik de beheerders verzocht hem weer toe te laten. Hij was er erg blij mee, liet hij mij weten.
Maar ik heb de indruk dat hij een uitzondering was. De meesten zijn ordinaire pestkoppen die een ware terreur uitoefenen op het internet. Hun pesterijen leiden geregeld tot zelfmoord bij het slachtoffer. Jammer dat de Amerikanen en hun vriendjes dit soort terroristen niet bestrijden. Maar ja, om nou je eigen landgenoten te gaan bombarderen gaat ook hen (nog net) te ver.