vrijdag 2 oktober 2015

Democratie als geloof

Omdat een aantal westerse landen per se wil dat er overal (of zijn het alleen in landen die olie produceren?) in de wereld democratie moet komen, hebben nu te maken met een stroom van vluchtelingen. De vraag is in hoeverre al die geforceerde machtsomwentelingen eigenlijk wel zin hebben. Het aantal doden na zo'n 'democratische' ingreep is vele malen hoger dan ten tijde van de dictatuur. En daar komen dan ook nog de vluchtelingen bij.
Ik denk daarom dat Poetin gelijk heeft als hij zegt, dat het westen zelf het vluchtelingenprobleem heeft doen ontstaan. Als de dictatuur valt, breekt de hel los. Een soortgelijke situatie trad op toen het voormalig Joegoslavië uiteen viel. Verschillende groeperingen gaan elkaar vervolgens te lijf. Zoals nu ook gebeurt in de opvangkampen waar islamitische groeperingen elkaar en christenen aanvallen.
De democratie wordt als een soort geloof uitgedragen met veel geweld. Andersdenkenden, de geloofsterreur, moeten verslagen worden. Hoewel, niet alle geloofsterreur want daar wordt ook onderscheid in gemaakt. Terreur die bijvoorbeeld de Syrische president wil verjagen is oké. Andere geloofsterreur die dat in feite ook wil niet, die moet wel bestreden worden. Men doet aan selectieve terreurbestrijding.  Het is een vreemde gewaarwording dat mensen die in vrijheid leven, die vrijheid opofferen om in vreemde landen te willen gaan vechten en daar zelfs te sterven. Waarvoor? Omdat ze denken te weten wat goed voor die anderen is? Of omdat men gemakshalve de oren naar Amerika laat hangen? Ik denk beide.