zondag 25 oktober 2015

Typisch Italiaans


vlak voor het incident
Vanmorgen, tijdens het volgen van de MotoGP te Sepang (Maleisië), zag ik een schitterend duel tussen Rossi en Marquez. De beide kemphanen haalden elkaar constant in. Ik zat op het puntje van mijn stoel, zo spannend was het. Rossi staat tweede in het WK met slechts 5 punten achterstand op stalgenoot Lorenzo, die op dat moment op plaats 2 lag, achter de leidende Pedrosa op Honda.
Rossi was er alles aangelegen om stalgenoot Lorenzo te achterhalen om zijn wk stand te verstevigen. Tijdens het gevecht om de derde plek zag ik dat Rossi steeds meer geïrriteerd raakte omdat Marquez zich in het gevecht had vastgebeten aan de 'doctor'. De rijstijl van de Spanjaard doet me denken aan die van wijlen Simoncelli en Michael Dunlop : riding on the edge.
Eerlijk gezegd zat ik te wachten op zo'n typisch Italiaanse maffia-actie. En ja hoor, Rossi richtte zich in een bocht op terwijl Marqez naast hem reed. Hij stuurde zijn opponent naar buiten en..... gaf hem een trap! Marquez ging onderuit en staakte de race. Hij mag blij zijn niet gewond geraakt te zijn.
nog even liegen tegen de pers
Na de race werd The Doctor gevraagd wat er in die bocht gebeurde. Ook dan toont Rossi zich van zijn onsportieve kant. Hij zei dat hij de bocht wat ruim nam om de volgende scherper in te komen. Daarbij had hij Marquez over het hoofd gezien. De realiteit ligt anders. Rossi keek eerste nadrukkelijk naar Marquez (hij zal wellicht gescholden hebben) en gaf toen een trap tegen de Repsol Honda. Tja, helaas liegen de camerabeelden (o.a. van bovenaf) er niet om. Rossi dus wel. Jammer.
Rossie werd door de angsthazen van de wedstrijdleiding niet eens gediskwalificeerd. Bij de volgende GP moet hij als laatste starten. Alsof dat een straf is voor een sublieme coureur op een supersnelle motor.  De renstal Yamaha gaat toch in beroep. Ook dat nog.
Ik moest even terugdenken aan de races van de toen zo succesvolle Hans Spaan in de 125 cc. Ook hij werd een aantal keren van de baan gereden en/of geduwd door zijn Italiaanse tegenstanders. Dit soort acties kwam meer voor bij met name coureurs uit het zuiden van Europa. Het temperament sloeg om in onsportief en soms gevaarlijk gedrag. Italianen, Spanjaarden en Portugezen, ze zijn soms zeer slechte verliezers.