vrijdag 16 oktober 2015

O, zit dat zo!

Mijn herinneringen bestaan niet louter uit volledige stukjes historie met of zonder beelden. Er zijn ook zeer korte fragmenten, soms een enkel beeld. Ik vind het een leuke uitdaging om achter een stukje herinnering het werkelijke verhaal te achterhalen.
Sinds kort gebruik ik de kranten uit die periode. Veel oude kranten, tijdschriften enz. zijn gedigitaliseerd. Dat is erg fijn, want dan kan ik zittend achter mijn computer op zoek gaan. Zo herinner ik me een gebeurtenis uit midden jaren 50. Er was een ongeluk gebeurd waarbij iemand van de familie Steenbergen van de Hoofdstraat betrokken was. Al zoekend vond ik inderdaad een krantenberichtje uit 1956 over een eenzijdig ongeval, waarbij meneer Steenbergen met zijn zwager in een auto tegen een hek waren gereden. Beiden sloegen met het hoofd door de vooruit en werden naar het ziekenhuis afgevoerd. Ik herinner me dat bij de fam. Steenbergen voor het huis vaak een driewielige autootje stond geparkeerd. Ik meen dat het een Reliant Robin was. Het opvallende aan dat groene wagentje vond ik het stuur. Dat was niet rond, maar leek op een fietsstuur. Dat autootje stond later in een schuur van de boerderij achter het kindertehuis Voordorp.  Al met al kan het zijn dat meneer Steenbergen blijkbaar moeite had met het besturen van een gewone auto. Het krantenberichtje geeft mij ook duidelijkheid omtrent zijn beroep. Prachtig!
Dat kleine stukje herinnering is zodoende een compleet verhaaltje geworden. Omdat ik meer van dat soort kleine herinneringen heb uit mijn vroege jeugd heb, ben ik voorlopig nog even aan het speuren.  En, wie weet, schrijven. Zeker met dit slechte weer een leuke bezigheid.