woensdag 7 oktober 2015

Fenna is geen vandaaltje

Onlangs zag ik een serie foto's van honden die thuis de boel vernielen. Van een schoen tot het complete meubilair wordt aan gort geknauwd. Zonde en nergens voor nodig. Voor zover ik weet doet een hond dat uit frustratie. Het kan zijn dat de hond niet goed geleerd is alleen te zijn, want de vernielingen vinden plaats bij afwezigheid van de bewoners/eigenaren. Maar het kan even goed zijn, dat de hond zijn energie niet kwijt kan. Zelfs als een hond vier keer per dag wordt uitgelaten, wil dat nog niet zeggen dat ie zijn energie kwijt is.
Fenna moet dagelijks even flink aan de bak. Als ze dat niet zou doen, wordt ze onrustig. Zowel naast de fiets als los in het veld als ze achter haar balletje aanrent, geeft ze zelf aan wanneer het genoeg is. Ze hijgt als een paard en haar tong hangt uit de bek. En... ze ziet er 'bevrijd' uit. Tijdens het rennen zie ik aan haar dat ze ervan geniet. Ze is dan in haar element. Naast de fiets, aan de lijn, is een bepaald tempo voor Fenna ideaal. Dat zien we aan haar manier van lopen (heel soepel) en haar uitstraling. Ze kijkt met een gelukzalige blik geregeld naar de man of vrouw achter het stuur. Tussentijds rust ze uit. En dan gaat ze weer aan de bak. Totdat ze laat blijken dat het genoeg is. Dan gaat ze lopen snuffelen en anders bijt ze in de broek van de fietser.
Weer thuis gaat ze direct richting de drinkbak, waar geregeld schoon water in gedaan wordt. Daarna gaat ze meestal buiten liggen uithijgen. En ja, het kost tijd en geduld. Maar Fenna is gelukkig geen vandaaltje in huis. Ze heeft geen last van frustraties en ze heeft er de energie niet (meer) voor.