zaterdag 31 oktober 2015

Hervormingsdag

Gereformeerde kerk
Vandaag 31 oktober, is het Hervormingsdag. Het staat niet meer aangegeven op onze kalenders. Een gevolg van maatschappelijke veranderingen. De dag herinnert mij eraan dat bijna 500 jaar geleden (huh?) Maarten Luther zijn 95 stellingen (ik had er voor het mooie nog 5 bij verzonnen) tegen de RK kerk publiceerde. De stellingen waren vooral gericht tegen het fenomeen aflaat. Men kon/moest die briefjes kopen om van zonden verlost te worden. O.a. van die business is de RK kerk schatrijk geworden.  Als kind op de lagere school vond ik die actie een regelrecht heldendaad! Ik had toen al helemaal niets met het RK geloof. Als kinderen spraken mijn buurjongetje Fransje en ik geregeld over ons geloof. Beiden konden we vanuit ons huis zowel de RK als de Gereformeerde kerk zien. Fransje was RK en ik Hervormd. De gesprekjes ontaardden vaak in gekibbel. Zo klein als we waren. Voor de rest konden we goed met elkaar overweg, behalve wanneer Franse zijn vinger onder mijn neus hield. Die had ie dan net eerder in zijn kont geduwd.
Als kind leerde ik dat wij als Hervormden geen beelden mochten vereren. Op dat punt ging de RK kerk dus in mijn beleving ook al flink in de fout. Van meet af aan kon ik met Fransjes uitleg over zondigen en vergeven niet uit de voeten : alles mocht, zolang je maar elke week naar de biecht ging. Daarna was alles weer vergeven en vergeten. Ik kan me niet herinneren dat in het algemeen afgegeven werd op het RK of andere geloven. Het waren meer de verhalen van mijn vriendjes en latere, nare ervaringen met RK mensen, die tot een bepaalde beeldvorming bij mij hebben bijgedragen. Om die reden was ik ook blij dat we niet Gereformeerd waren. Dus mocht ik tv kijken en op de zondagen wel fietsen en wandelen zo ver als ik mocht. En we hadden geen orgel thuis.
RK kerk in Zoeterwoude
Tot op de dag van vandaag heb ik weinig op met de RK kerk, om niet te spreken van een aversie. Een gevolg van de houding van die kerk in de wereld van aids, homoseksualiteit, geboortebeperking en kindermisbruik. Maar ja, RK belevers mogen het van mij wel geloven. Omdat het immers heel anders is dan zeker weten. Niet dat ik het zeker weet, maar in de RK kerk geloof ik zeker niet.