vrijdag 23 oktober 2015

Geachte vluchteling

Mij werd verzocht u een brief te schrijven.

Uiteraard heet ook ik u welkom in ons land. Ik hoop dat u mag blijven, want dat geldt alleen voor echte vluchtelingen. Omdat wij hier een chronisch tekort aan woningen hebben, kan het zijn dat u tijdelijk in een tent of noodwoning moet verblijven. Ter illustratie : ons land kent veel daklozen die in een kartonnen doos onder een brug wonen. Zij krijgen nooit spontaan een woning aangeboden. Voor een woning dient u achteraan aan te sluiten in de lijst van woningzoekenden, want u bent echt niet de enige. Veel Nederlanders wachten namelijk al jaren op een mooie woning.
Ook bij de balies en kassa's dient u achteraan aan te sluiten en uw beurt netjes af te wachten. Ook al heeft u maar één artikel gekocht. O ja, de prijzen zijn vast, dus aub niet afdingen bij kassa's. Dat geeft zo'n oponthoud en daar houden wij, gestrest volkje als we zijn,  niet van. U loopt grote kans dat men zeer boos op u wordt en nare dingen naar u roept of over u vertelt. Dus gewoon geduldig wachten en vooral niet dreigen en/of agressief worden. Tja, het is misschien een raar land dat Nederland.

alles is te leren...
In het land waar u nu bent heerst ook een cultuur. Die is heel anders dan u gewend bent. Wij hebben hier bijvoorbeeld vrijheid van godsdienst. Als u, als islamiet, christenen niet duldt of graag haatpredikers aanhoort, kunt u beter vertrekken naar een land waar dat allemaal heel normaal is. U mag als niet-christen meedoen met christelijke verlof- en feestdagen. Ik doe niet mee met uw feestdagen, al moet ik toegeven dat de versnaperingen van uw Suikerfeest mij prima smaken.
Hier heerst ook vrijheid van meningsuiting. Ook die vrijheid geldt zowel verticaal als horizontaal. Net als bij die van godsdienst. Dus mag ik met respect zeggen of tekenen wat ik vind. Net als u, zolang we elkaars vrijheden maar niet beknotten en fatsoenlijk tegen elkaar blijven. Mocht u iets willen dan hoeft u niet met uw kind te zwaaien of te gooien, zoals tijdens uw vlucht naar ons land. Ik en veel landgenoten van mij vind dat morele chantage en kindermishandeling. Veel Nederlanders bestempelen u in zo'n geval als een onverantwoordelijke ouder.
Wilt u hier blijven, dan dient u de Nederlandse nationaliteit aan te nemen. Zonder dat heeft u wat mij betreft geen recht op werk en andere voorzieningen. Bij weigering van nationaliteit te veranderen dient u en de uwen het land subiet te verlaten.
In Nederland zijn mannen en vrouwen gelijk gesteld. Tja sorry hoor, dat is flink schrikken voor u. Dat begrijp ik best. Vrouwen slaan, onderdrukken, stenigen, inpakken, hun ontwikkeling belemmeren enzovoort is hier verboden! Vrouwen zijn hier eigenlijk de baas, maar niet echt. Denk ik. Wie als volwassen man een kind als partner wil, wordt in ons moderne land als pedofiel beschouwd. Pedofielen worden vervolgd en gestraft. Vrouwen mogen hier zelfs hun eigen toekomstige partner uitzoeken. Neemt u even en slokje water tegen de schrik.
Ik kan me voorstellen dat u niet gewend bent zoveel lichamelijk bloot te zien van met name vrouwen en meisjes in de zomermaanden en op andere locaties. We hebben hier zelfs naaktstranden! Uw stranden ( wij noemen ze woestijnen) bieden wat dat betreft een heel ander aanblik. Al dat bloot wil niet zeggen dat u een vrijbrief in handen heeft gekregen voor seksuele uitspattingen. Vrouwen zijn hier geen gebruiksvoorwerpen. U dient met uw handen van deze dames en meisjes af te blijven. En als u niet tegen vrouwelijk bloot kunt, ga dan niet naar het strand of zwembad (ook niet stiekem, want uw vrouw / moeder en Nederlanders zien en horen toch alles), maar blijf vooral thuis naar uw eigen vrouw kijken.

Het is de bedoeling dat u snel onze taal leert, want u moet wat mij betreft binnen drie maanden aan het werk zijn. Uw kinderen moeten naar school, op tijd naar bed en niet op straat rondhangen en anderen lastigvallen. Uw kinderen zullen ook aan onze cultuur moeten wennen en straks een positieve bijdrage leveren aan onze en hun maatschappij. Dat betekent dat u ze zelf de juiste begeleiding dient te geven, zodat ze niet in het criminele circuit terechtkomen. Daar zijn al veel te veel immigranten in actief. Dat heeft overigens ook te maken met ons zeer vriendelijk rechtssysteem en de latente aanwezigheid van discriminatie. Maar beide vormen geen reden om buiten de wet actief te zijn. Ter waarschuwing : overvallers en soortgelijk crimineel tuig mogen in elkaar geslagen en/of doodgeschoten worden door hun slachtoffers. Ik zou zeggen : google even met het woord Juwelier. Het is maar dat u het weet.
Mocht uw werkloze zoon thuiskomen met dure spullen of in een dure auto (Mercedes, Audi of  BMW) rijden, dan dient u hem aan te geven bij de plaatselijke politie. Als het aan mij en veel anderen zou liggen zou in geval van misdaad niet alleen uw kind, maar uw hele gezin ons land weer moeten verlaten. Maar dat is louter mijn eigen mening.
Ons land is een schoon land. Oké, dat komt vooral door onze schoonmaakdienst. Neemt niet weg dat u uw afval in de kliko's of containers dient te deponeren en niet op straat of in uw tuin te gooien.
Thuis mag u, mevrouw, uw boerka dragen. Op straat echter niet. Ik moet namelijk ook mijn integraalhelm afzetten als ik ga tanken, winkelen enzovoort en dat heeft echt niets te maken met mijn getint uiterlijk. Ik wil ook op dat punt niet gediscrimineerd worden (u wel met bedekt gelaat en ik niet). Ik was hier trouwens eerder dan u. Ik ben hier (met mijn getinte kleur) geboren! Kortom, wat ik niet mag, geldt ook voor anderen.
We kennen hier ook rommelmarkten, ook wel vrijmarkten of vlooienmarkten genoemd. Daar mag u uw gebruikte (eerlijk verkregen) goederen verkopen. Ik zou het prettig vinden wanneer u kleding vooraf wast en netjes aan hangertjes ophangt. Kleding op een hoop gooien en daarin uw klanten laten graaien, vind ik niet zo fris.
Ik geef toe, het kan soms moeilijk zijn. Maar dat is vaak het geval als men moet integreren en meedoen en niet als een tweederangs burger behandeld wilt worden. Ik weet er veel van.
Over het algemeen hebben we zeer goede ervaringen met vrouwelijke immigranten. Het zijn zeer goede leerlingen, studenten en werknemers / -gevers. Met de jongemannen is het wat minder gesteld. Sommigen willen mijn moeder iets aandoen en dan bedoel ik dus geen boerka. Waarom? Omdat ik naar hen kijk als ze met een capuchon over het hoofd bij een geldautomaat staan te pinnen. Het zal wel bij hun cultuur horen, of.....?

Bij deze enige nuttige tips van iemand die ook getint is en enige ervaringen heeft opgedaan in het bedrijfs- en verenigingsleven. Mocht het met uw sollicitaties niet echt lukken, gebruik dan eens een Hollandse familienaam. U zult versteld staan. Ga naar het sollicitatiegesprek en kijk de vertegenwoordigers van het bedrijf of de instantie recht in de ogen als u hen spreekt. Dat leidt vaker tot een positief resultaat. Er zijn namelijk nogal wat immigranten die het voor u verpest hebben en niet alle Nederlanders zijn tolerant al zeggen ze van wel. U hoeft op uw werk trouwens niet op uw tenen te lopen, hoor. Gewoon uw best doen en goed op uw Nederlandse collega letten. Want voor u het weet verdient hij twee keer zoveel als u voor hetzelfde werk. Dat overigens geldt niet als u met Polen, Roemenen of Albanezen werkt. Dan dient u het wettelijk minimumloon te ontvangen en dat is beduidend meer dan de 5 euro per uur die onze oost Europeanen maximaal ontvangen. Fouten maken is een lastig iets als je een kleurtje hebt. Vaak wordt het tegen je gebruikt. Doe je je werk zo goed als foutloos, dan vorm je een bedreiging voor je collega's.
U hoeft niet bang te zijn iemands baantje te zullen inpikken. Veel mensen hier halen hun neus op voor bepaald werk.
Indien u collega's van negroïde komaf krijgt, is de kans erg groot dat u aangesproken wordt omtrent de geschiedenis van de slavernij en Zwarte Piet. Weest daarop voorbereid, anders krijgt u een nogal verdraaid beeld van beide zaken voorgeschoteld. Er waren namelijk ook veel negroïde mensen die hun eigen dorpsgenoten mishandelden en verkochten en Zwarte Piet is niets meer of minder dan een typisch Hollands kinderfeestje.
Na het werk ( 8 uur per werkdag) gaat u weer naar huis. Thuis mag u genieten van uw eigen cultuur voor zover onze wetten daarbij niet overtreden worden.
Ik wens u een mooi en succesvol Nederlanderschap toe.

Met vriendelijke groet,

Willem