maandag 19 oktober 2015

Nieuwe recordpoging Triumph

Triumph 750 (twin)  Bonneville
Het roemruchte Britse motormerk Triumph is sinds 2013 bezig met een nieuwe aanval op het wereldrecord te land. Natuurlijk moet dat gebeuren op de zoutvlaktes van het Amerikaanse Bonneville. Er wordt samengewerkt met het Amerikaanse Castrol dat het racemonster in de eerste fase in Triumph Castrol Rocket doopte. Helaas verliep de aanval op het wereldrecord in 2014 met als piloot de Amerikaanse coureur Jason DiSalvo desastreus. Tijdens de laatste testrit voor de feitelijke recordpoging, vloog een van de motoren in brand.
Het huidige record voor die klasse staat op 376,363 miles per uur! Die tijd (omgerekend 605,697 km/uur) is gerealiseerd door een racer met een Suzuki blok. Al denk ik dat na de nodige ingrepen alleen nog het logo van Suzuki origineel gebleven was.
Het ruim 7,5 meter lange Triumph racemonster heeft uiteraard de vorm van een sigaar (60 cm breed en 90 hoog) en is voorzien van een tweetal Rocket 3 motoren die voorzien zijn van een turbo. Als brandstof wordt methanol gebruikt. De ontwerpers claimen dat de krachtbron 1.000 pk / 9.000 toeren per minuut presteert. De Triumph Rocket 3 Streamliner, zoals het beest nu heet, zal bestuurd worden door Guy Martin een bekend (Isle of Man) coureur, tevens monteur en tv presentator. De poging zou in augustus j.l. al hebben plaatsgevonden, ware het niet dat coureur Martin tijdens een race een week of wat eerder van de Ulster Grand Prix onderuit ging (deed ie wel meer) en gewond raakte. Niettemin is het voor zo'n recordpoging van belang dat de piloot de grenzen opzoekt.
Het recordteam besloot vanwege Guy's ongeluk de recordpogingen uit te stellen tot volgend jaar. Erg netjes van het team, want Guy Martins inbreng was tot dan erg belangrijk. Hopelijk houdt Martin de Streamliner overeind.
Triumph heeft overigens een prachtige lijst met records die midden jaren 50 begint en in 1970 eindigt.