dinsdag 13 oktober 2015

Obama en Rutte : een andere koers?

Ik heb me vaak geërgerd aan de agressieve, oorlogszuchtige houding van Amerika in haar buitenlandse politiek. Gezien de situatie in Syrië vreesde ik een nieuwe oorlog met Amerika in de hoofdrol. Het lijkt er sinds gisteren op, dat dat niet gaat gebeuren.
President Obama heeft in een 60 minuten uitzending van CBS gisteren aangegeven dat de oorlogen in Irak, Afghanistan (13 jaar lang) en de bemoeienis in Syrië geen goede keuzes waren. Hij wil een heel andere buitenlandse politiek gaan bedrijven, omdat de huidige volledig mislukt is.  Obama schets de huidige rol van zijn land als een van een politieagent en heerser over vreemde gebieden. Daar wil hij van af.
Ik ben in elk geval blij met zijn inzicht en vooral publieke uitspraken. Hopelijk maakt Obama een eind aan het alsmaar voortdurende buitenlandse politiek vol agressie en oorlogen. Dat zal miljoenen slachtoffers en vluchtelingen schelen.
In eigen land is er ook sprake van een flinke ommezwaai : De asielzoeker wordt niet meer per definitie financieel en maatschappelijk in de watten gelegd. Hoera, het gezonde verstand begint te werken! Ik beschouw deze maatregelen als eerste stap. Nu nog af van de dubbele nationaliteit, de gesubsidieerde geldstroom naar het buitenland (zoals de kindtoelage), de duur van de afhandeling van asielaanvragen korter maken en uitgeprocedeerde asielzoekers uit het land zetten. Ik zou ook graag een sollicitatieplicht voor immigranten willen zien. Wie toch een dubbele nationaliteit wil behouden heeft geen recht op uitkeringen enz. Trouw zweren aan God, Allah enz. moet afgeschaft worden. Trouw aan onze grondwet, daar gaat het om! En uiteraard de bemoeienis van de EU in het geheel afbouwen. Weer baas in eigen huis worden.