maandag 19 oktober 2015

Uit oude kranten


Bladerend in een stapeltje oude kranten, in dit geval digitale versies van het Bataviaasch Nieuwsblad en het Soerabaijasch Handelsblad, stuitte ik op een paar interessante berichtjes. Zoals bekend was mijn moeder, Cornelia Sebo, eerst getrouwd met ene meneer Van Drunen. Het huwelijk was van zeer korte duur, omdat de man door een ongeval met een motorfiets om het leven kwam.
Mamma heeft mij weinig verteld over haar eerste huwelijk. Mij is niet meer bekend dan wat ik hier boven schrijf. Ik heb haar er nooit naar gevraagd, omdat ik het gevoel had dat de kwestie nogal gevoelig zo niet traumatisch voor haar was.
De oude kranten vertellen mij nu wat meer en tonen zelfs een foto van mamma's eerste man J.A. van Drunen, een militair. Hij was pas 23 jaar toen hij in de rang van Brigadier bij de Kustartillerie verongelukte met een motor met zijspan tijdens een oefening op
Madoera. Hij werd later naar een ziekenhuis in Soerabaja overgebracht vanwege de ernst van zijn verwondingen. Daar overleed hij op dinsdag 26 september 1939. Uit de berichten maak ik op dat hij op dat moment pas zes weken met mamma getrouwd was. Van het huwelijk en/of hun ondertrouw heb ik (nog) geen berichten gevonden.
Van Drunen is met militaire eer begraven. Zowel van het ongeluk en de begrafenis zijn berichten in eerder genoemde kranten verschenen. Rechts boven een kort fragment uit een uitgebreid bericht. Van Drunens ouders woonden ten tijde van het ongeval in Voorschoten.