dinsdag 27 oktober 2015

Diefstal motorfietsen

Volgens de statistieken is het aantal diefstallen van motorfietsen lichtelijk gedaald. Gemiddeld verdwijnen zo'n 2.000 motorfietsen per jaar. Dat is nogal wat. Veel diefstal vindt plaats op bestelling. Maar er wordt ook veel gestolen om de motor vervolgens te strippen. De onderdelen worden dan verkocht. Vooral Japanse motorfietsen zijn erg gewild bij het dievengilde. Neemt niet weg dat een merk als KTM ook hoog genoteerd staat als onrechtmatig toegeëigend hebbeding.
Ik herinner me nog een situatie waarin de politie in een zomerhuisje een groot aantal gestolen Ducati's aantrof. Crossmotoren en Vespa scooters zijn ook erg in trek.
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat veel spul subiet richting het buitenland gaat. Het komt sporadisch voor dat een gestolen motor weer teruggevonden wordt. Ze worden ook gebruikt bij liquidaties. Een motoragent liet dat zien, toen hij een Roemeense automobilist vanaf zijn motor beschoot.
Zelf vind ik het niet verstandig een motorfiets buiten op straat of in de tuin te laten slapen. Maar ja, vaak kan het niet anders. Als de boef eenmaal zijn zinnen gezet heeft op je motor, ben je hem op een nare dag gewoon kwijt. Ik heb verhalen over diefstal gelezen, die er niet om liegen. Een Harley over een geparkeerde auto tillen hoort daar ook bij. Al snap ik niet dat iemand een Harley steelt. Tenzij je te veel geld en voor status gaat en niet zozeer voor motorrijden.
Soms weet men een diefstal te voorkomen. Soms. Video tip : Hierna wel ook even de politie bellen.