maandag 26 oktober 2015

Druk, druk, druk!

Mijn agenda voor deze week meldt : Maandagmiddag iets in de tuin doen. Dinsdagavond kliko buitenzetten, Woensdagmiddag kliko binnenzetten en Donderdagmiddag naar Kampen om mijn brillen op te halen. Ik vind het zo mooi zo.
Het komt geregeld voor dat ik denk of zeg : "Joh, doe eens even rustig!" als ik anderen aanhoor en/of bezig zie. Sommige mensen maken zich ontzettend druk. Ze beweren zelf dat ze het druk hebben. Maar omdat ze niet bij machte zijn hun bezigheden te organiseren en/of in te plannen, maken ze zich(zelf) druk. Komt bij dat veel dingen van hen moeten. Ze moeten helemaal niets, afgezien van gezond en gelukkig blijven.
"Alleen sukkels hebben het druk", las ik ergens. Hahaha!  Dat zeg ik dus nooit, maar denk het vaak wel. Begin eerst maar eens met 'nee' zeggen. Zelf schreef ik mijn agenda nooit vol met afspraken. Ik hield per dag een flinke marge. Deels voor ad hoc zaken (veel collega's en leidinggevenden vond ik tamelijk chaotisch) en deels voor mezelf, om druk, druk, druk te voorkomen. Wat is er nou mooier als je aan het eind van een werkdag alles gedaan hebt wat je wilde doen. Inclusief een blik vooruit naar de volgende dag.
Zoals ik al zei, er zijn managers die nogal chaotisch zijn. Wie in hun spoor gaat zitten wordt zelf ook chaoot en verzuipt dagelijks in het werk.. Ik had een neus voor dat soort leidinggevenden. Dus ik spaarde de opdrachten die ze mij gaven op en liet ze tussen de middag uit hun opdrachtenlijst kiezen. Een kwestie van onderscheid maken tussen belangrijk en onbelangrijk. Vaak schrokken ze tijdens de confrontatie van hun manier van werken. Dus het mes sneed aan twee kanten.
Soms had het een negatief effect : men vond mij lui en/of traag. Maar dan vroeg ik hen of mijn werk soms achterstand had. Nee dus. Geregeld zeiden medewerkers van mij, dat ik een luizenbaan had. Een kwestie van de bedrijfscultuur kennen, organiseren en prioriteren.
Veel mensen durven geen nee te zeggen. Ze gaan zelfs naar verjaardagen waar ze tegenop zien! Ik moet vanavond naar een verjaardag.  Hoe erg wil je het voor jezelf maken? Begin eens orde te scheppen in je 'to do list' : wegstrepen en prioriteren. Succes!