zondag 16 november 2014

Wegwerpmaatschappij

wat bruin is, zwart maken...
Dit keer niet over het zwerfvuil, maar over spullen. Als iets niet meer of minder goed functioneert, dan wordt het weggegooid. Vaak op advies van de winkel waar het gekocht is. Koop maar een nieuwe. Er zijn probleemgevallen die veroorzaakt worden door achterstallig onderhoud.
Een zo goed als nieuwe fiets wegdoen voor 20 euro, omdat hij doortrapt. Ik zag dat de tweewieler voorzien was van een 3 versnellingsnaaf en ging er vanuit dat de versnelling afgesteld moest worden. Dat bleek ook het geval.
Zo hebben we ook wel eens voor een habbekrats een brommer overgenomen. Daar mankeerde niet echt veel aan. Een nieuwe bougie en een schoongemaakte carburateur was alles wat er gedaan moest worden.
Afgelopen week kreeg ik weer zo'n fiets in handen. Gezegd werd dat de ketting er constant afloopt. Ik zag direct dat de derailleur verkeerd afgesteld stond. Maar mevrouw wilde er toch vanaf. Ik sta ervan te kijken dat veel mensen geen enkele technische sjoege hebben van hun fiets. Aan de andere kant ook weer logisch.
Het wachten is op een mooie motorfiets die weggedaan wordt omdat ie niet meer wil starten. En als ik hem dan thuis heb, doe ik de benzinekraan open en zet ik de noodknop weer op RUN.
Er zijn tegenwoordig ook veel zogenaamde weggeef-sites op het internet. Dat is een mooi initiatief. Krijgen spullen toch een tweede leven. Bij mensen zoals ik....