woensdag 5 november 2014

Treinkaping De Punt

In 1977 vond de treinkaping plaats bij het Drentse De Punt. In die periode werkte ik in Den Haag en werd de sfeer in de trein merkbaar gespannen. De kapers waren Molukkers die streden voor een onafhankelijke status van de Molukken, de RMS. Sinds 1966 is hier een regering in ballingschap. De betrokken Molukkers wilden met de kaping de Nederlandse overheid dwingen tot het nakomen van oude beloften. Maar ach, je weet hoe het met dit land gesteld is. We wijzen liever andere landen, waaronder Japan, terecht, dan onszelf.
Gelukkig gaat de uitspraak over de snelle leugen en de waarheid nog steeds op. De laatste tijd begint de waarheid omtrent de beëindiging van de kaping steeds duidelijker te worden. Er hing al decennia lang een waas van geheimzinnigheid rond de bestorming van de trein. Gefluisterd werd toen dat een aantal kapers geëxecuteerd is en niet tijdens een vuurgevecht om het leven is gekomen.
De afgelopen periode is steeds meer onthuld omtrent de ware toedracht. De toenmalige minister president Van Agt schijnt opdracht gegeven te hebben voor de liquidatie van de betrokken Molukkers. Naar zeggen zijn sommigen van hen na hun overgave alsnog doodgeschoten. Hiervoor zijn bewijzen aangevoerd.  Komt bij een uitspraak van Van Agt.  'Niemand van de kapers mag levend de trein uitkomen' schijnt Van Agt gezegd te hebben.
De kaping op zich valt niet goed te praten, evenmin is de geschiedenis terug te draaien. Maar ik vind het van groot belang, dat de waarheid rond de beëindiging van de kaping naar boven komt. Daar hebben we gewoon recht op.