dinsdag 25 november 2014

Is er nog gerechtigheid?

Vandaag las ik dat een dronkaard weer auto mag rijden. Hij heeft een dodelijk ongeval veroorzaakt waarbij twee mensen zijn omgekomen. Ze verbrandden in hun auto. De rechter gaf hem zijn rijbewijs terug, want zijn vrouw is ongeneeslijk ziek. Nu mag meneer met de auto op ziekenbezoek. Ik denk dan : "Is er geen OV?" Niet met de bedoeling dat de rechter hem een gratis OV kaart moet verstrekken, maar die dronkaard kan toch met het OV reizen?

De Pool die drie mensen heeft doodgereden komt er ook gemakkelijk vanaf. Hij mag per dode een week ramen zemen of een andere taakstraf doen. Zo'n uitspraak doet de nabestaanden geen recht. Daar heeft de rechter niet bij stilgestaan. Komt bij dat de Pool nooit contact heeft opgenomen met de nabestaanden en zijn excuses heeft gemaakt. Daar heeft hij de afgelopen anderhalf jaar de tijd voor gehad. Zelfs als zou de dader de rest van zijn leven met dit ongeval als psychische last moeten rondsjouwen, de nabestaanden is met het vonnis geen recht gedaan.

In Ferguson (VS) heeft de onderzoeksjury bepaald dat de blanke agent niet vervolgd zal worden voor het doodschieten van de Afro-Amerikaanse (zwarte mag niet meer, toch?) ongewapende tiener, Michael Brown.
Meestal worden in Amerika blanken vrijgesproken en zijn zwarten de klos. Voorafgaand aan de uitspraak heeft men alvast de Nationale Garde naar Ferguson gestuurd. Zo'n maatregel zet mij aan het denken. Tenzij die Garde bedoeld is om de Afro-Amerikaanse bevolking te beschermen tegen nog meer blank politiegeweld geweld. Vooral in het zuiden tiert het racisme welig. Obama heeft begrip voor de boosheid. Dat zegt mij ook veel.

In ons land legt men zich erg gemakkelijk neer bij kromme uitspraken van rechters. De Mobiele Eenheid hoeft niet op te treden. Tenzij er gevoetbald wordt. Maar ja, voetbal is oorlog.