maandag 10 november 2014

Op zoek naar werk

Soms heb ik bewust een stapje teruggedaan, om weer vooruit te kunnen komen. Zo solliciteerde ik ooit op een functie van Leerling computer operator, om zodoende alvast in de branche te komen. Vanuit die functie zou een stap naar een functie als programmeur kleiner en hopelijk gemakkelijker zijn. Ik had geluk, want mij werd tijdens de sollicitatie gevraagd of ik belangstelling had voor een opleiding tot programmeur!
Ik heb die afweging vaker geadviseerd toen ik nog people-/ fieldmanagement deed en medewerkers een nieuwe richting in wilden, of stagiairs die wilden starten. Dus zorgen dat je ergens binnenkomt, waar, al dan niet in de nabije toekomst, mogelijkheden liggen.
Begin desnoods op de postkamer. Ook goed voor het CV, want het laat zien dat je aan de slag wilt en bent.
Vanuit deze invalshoek heb ik gedurende mijn loopbaan ook 'mindere' opdrachten geaccepteerd. Bij de klant had men al snel in de gaten dat ik meer in mijn mars had. Zo kreeg ik alsnog het werk op mijn niveau. Ik gaf mijn ogen en oren goed de kost, om mogelijkheden (voor mij, mijn werkgever en de klant)  te ontdekken. Op die manier heb ik zelf geregeld voor vervolgopdrachten en dus omzet gezorgd en meer kennis en ervaring opgedaan. Als adviseur kon ik via het uitbrengen van ongevraagd advies ook werk genereren. Niet alleen voor mezelf, ook voor collega's.