woensdag 19 november 2014

Een verdwenen nest

Na het overlijden van mamma heb ik het gevoel alsof het gezin uit elkaar is gevallen. De lijm is verdwenen, geleidelijk aan opgelost. Verder terugkijkend is het net alsof het overlijden van mijn vader en broers ook daaraan hebben bijgedragen. Over hun dood wordt erg weinig gesproken. Tenminste, niet binnen de groep van hen die zijn overgebleven. Er rust een soort taboe op.
Na het overlijden van mijn broer Ruud heb ik wel veel met mijn schoonzus, zijn vrouw, gesproken. Niet zozeer over hoe erg het was, maar over datgene wat zijn overlijden emotioneel teweeg bracht. Over het onbegrip bij anderen.
Na het overlijden van mijn andere broer, verdween zijn vrouw uit beeld. Ze nam geen afscheid of zo, zelfs geen kaartje. Helemaal niets. Alsof de dood van mijn broer een soort bevrijding voor haar was. Ik vond / vind dat erg jammer.
Ik mis mijn broers elke dag. Het klinkt misschien hard, maar ondanks de aanwezigheid van mijn zusters en nog een broer, is er een grote leegte in mijn leven ontstaan. Die leegte wordt voor een klein deel opgevuld door de kleinkinderen. Misschien hang ik te veel aan de situatie toen het gezin nog compleet was. Misschien ben ik verdwaald. Hoe dan ook, het ooit warme nest is uit de boom verdwenen. 'If the good times are all gone, then I'm bound for moving on....'